Een maand geleden had ik het gesprek met de ambtenaar die mij duidelijk moest maken dat ik alleen wil werken als hovenier. “Iets anders wil jij niet doen” moest hij zelfs liegen van de gemeente Groningen.

Als ik een klomp had was hij gebroken. Vanmiddag vond ik in de brievenbus, naast een brief van de gemeente Groningen voor mijn buurvrouw, ook de uitkeringsspecificatie met bijsluiter. Mij is al vaker aangeraden om die bijsluiter vanwege de onwaarheden niet te lezen maar dit keer viel mijn oog op de tekst:” Unieke kans: gratis opleiding met baangarantie.” Natuurlijk weten bijstandsgerechtigden dat een kans als het al een kans is geen kans is voor de bijstandsgerechtigde maar voor de werkgever. De werkgever krijgt de kans op goedkoop of gratis personeel. Dat deze unieke kans precies dezelfde is waar ik in 2018 al over schreef zal niemand verbazen. Het ging toen om een participatiebaan en dat gaat het nu weer. Een participatiebaan mag maximaal twee jaar duren en 2018 is twee jaar geleden. Toeval?SWO Groen Terra Next opleiding met baangarantie

De bijsluiter meldt:” Na het behalen van het diploma bent u verzekerd van een betaalde baan bij één van de aangesloten hoveniersbedrijven.” Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Een betaalde baan bij één van de aangesloten hoveniersbedrijven. Maar als het te mooi klinkt is het dat dan niet? Mensen die eerder via de gemeente aan een traject hebben meegedaan weten dat je de betaalde baan niet zult krijgen. Erger nog, het is helemaal aan jou te wijten dat je de baan niet krijgt. Jij wilt immers helemaal niet werken. Jij bent lui, jij hebt liever een uitkering. En ach, jij bent het ook helemaal niet waard om betaald te worden als jij werkt. De gemeente kan er niets aan doen:” Wij kunnen de werkgever niet dwingen om jou een contract te geven.” Wie heeft het niet gehoord na een valse belofte van de gemeente. Na maanden of jaren gratis werken in de hoop op een waardig leven. Goed verstopt staat achterop de bijsluiter onder een stuk over inkomsten dat niemand leest:” Deze bijsluiter dient ter informatie. U kunt hier geen rechten aan ontlenen.”

Op de homepage van SWO Groen lezen we:” Werkervaring en garantie op een betaalde baan bij één van de deelnemende hoveniersbedrijven.” Hoelang die betaalde baan gaat duren staat er niet bij. Maar als we verder kijken dan onze neus lang is en de gemeente en SWO Groen hoopt dat we kijken zien we:” Aan het eind van je opleiding, beschik je over een diploma, waarmee je kansen op een baan toenemen.” Toenemen? Waar is de betaalde baan gebleven? Waar is de baangarantie gebleven? “ Dat jij daar intrapt.” zei de voorman van Burgerhout lachend toen ik vroeg naar de beloofde opleiding. Mag ik jou die vraag over twee jaar ook stellen? Of trap je er niet in?

Ben je niet zo dom als ik was bij Burgerhout en IKEA? Want ook daar zou ik uit de bijstand komen. Na de eerste werkdag bleek dat het helemaal niet om een betaalde baan ging maar om een stage. Werken met behoud van uitkering. Als ik daarna naar een jobcoach zou gaan en dat ging goed zou ik een contract krijgen waarmee ik uit de bijstand zou zijn beloofde de gemeente. Ik zette mijn handtekening, de jobcoach zette haar handtekening en ook de gemeente tekende voor de gemaakte afspraken. Het ging goed volgens IKEA, de jobcoach en de gemeente. Eind van het verhaal was dat IKEA niet had getekend en de gemeente kan IKEA niet dwingen. Het is het standaard trucje waarmee de gemeente mensen die niets liever willen dan een betaalde baan, een waardig bestaan, overhaalt gratis te werken. En natuurlijk onder de nodige dwang:” doe jij dat niet dan pak ik jouw uitkering af.”

Gratis is de opleiding natuurlijk ook niet. Je werkt immers zonder daarvoor betaald te krijgen. De opleiding, als die er al is, betaal je met je arbeid.


Een maand geleden wist een ambtenaar mij te melden dat ik wil werken als hovenier, “iets anders wil jij niet doen.” Nu we een maand verder zijn staat in de bijsluiter een unieke kans. Een betaalde baan als hovenier. Toch bood de ambtenaar die moest beweren dat hovenier mijn favoriete beroep is mij de opleiding niet aan. Zou het sommetje 1+1=2 niet van toepassing zijn als ik echt alleen zou willen werken als hovenier? Of is bij de gemeente allang bekend dat het hier gaat om een participatiebaan van twee jaar en daarna gewoon in de bijstand blijven want eens in de bijstand, altijd in de bijstand? Of wist de ambtenaar dat hij zat te liegen? De brief van de gemeente waar uit moet blijken dat ik na ruim vijf jaar niet betaald mogen werken ook niet meer hoef te werken heb ik inmiddels gehad.

Laten we hopen dat het bij de mensen die de bijsluiter lezen en de unieke kans zien niet zo ver zal komen als bij mij. Dat ze minimaal eens per week in paniek hun psychiatrisch verpleegkundige bellen omdat de politie in opdracht van de gemeente wederom duidelijk heeft gemaakt dat zelfmoord de enige manier is om de door de psychiater voorgeschreven rust te krijgen. Laten we hopen dat de mensen die de bijsluiter lezen verder kijken dan hun neus lang is en zien dat er helemaal geen baangarantie is. Dat ze andermaal ingezet zullen worden als gratis slaaf.

Kent u mensen met een bijstandsuitkering waarschuw ze dan voor deze schaamteloze praktijken van de gemeente. Zeker nu er een groot aantal nieuwe bijstandsgerechtigden bij zijn gekomen is het belangrijk dat we elkaar waarschuwen. Ook als jij de gelukkige bent die nu nog wel een betaalde baan heeft. Jij kunt de volgende zijn. Al verwacht je het niet. Ik had het ook niet verwacht, ik had verwacht dat ik gewoon zou mogen werken als ik werk zou vinden. Helaas heeft de gemeente anders besloten en loop ik in plaats van op de werkvloer bij de psychiater. Laat het niet zo ver komen. Accepteer je leven, je lot, je uitkering. Levenslang.

Alexsander Hesse 2020


Als je zelf moet werken zonder er een eerlijk loon voor te krijgen kun je dat doorgeven aan de FNV via swzl@fnv.nl

Niet over de bijstand:
Boodschappen tijdens het coronavirus. Ik vind het niet leuk.
Concertje met dank aan Ticketswap. En geld terug.
Oude series, nieuwe series. Vroeger was het beter.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.