Komende woensdag krijgen we te horen dat we de komende vier jaar weer vastzitten aan Mark Rutte als minister-president. De peilingen zijn er duidelijk over, de VVD van Rutte wordt bijna twee keer zo groot als nr. 2 de PVV. Als we de peilingen mogen geloven kan het demissionaire kabinet voor het einde van de avondklok missionair verder.

We hebben dus alle vertrouwen in Mark Rutte. De man die alle werkenden 1.000 euro heeft gegeven, gaat voor groepsimmuniteit en een selectief geheugen heeft wordt wederom minister-president. Missionair. Je moet er toch niet aan denken dat die man leraar zou worden. Maatschappijleer nog wel. Nee, dan liever minister-president.

Volgens mij is het gebrek aan beter dat wederom Mark Rutte gekozen zal worden. Of angst voor verandering. In het land der blinden…….

Maar ja, wat zijn de alternatieven? Geert ‘doe eens normaal man’ Wilders? Lijkt me nou niet echt een alternatief. Bovendien is hij al door bijna elke partij uitgesloten. Wobke Hoekstra? De man die in de verkeerde baan schaatst naast Sven Kramer terwijl heel Nederland aan de obesitas raakt vanwege het niet mogen sporten en die ondertussen de looptijd van de ww wil halveren? Wilde geen lijsttrekker worden maar is het nu wel om te voorkomen dat Pieter Omtzigt, die logischerwijze lijstrekker zou worden na het stoppen van Hugo de Jonge, dat zou worden.

Nummer 4 in de peilingen staat D66 van Sigrid Kaag. Een vrouwelijke minister-president! Minister-presidentesse? Minister-presidentin? Hoe je het ook noemt, volgens mij gewoon minister-president, het zou natuurlijk wel eens tijd worden. Maar Sigrid Kaag? Nein danke! “ Ik wil tegen ze zeggen: kijk niet naar de tien dingen die je niet kunt, want dat doet een man ook nooit.” Hoezo doet een man dat nooit? Wat weet zij ervan wat een man wel of niet doet? Misschien in haar omgeving maar niet elke man loopt in een driedelig pak en heeft jaren mogen studeren om te bereiken wat hij wil bereiken. Helaas heeft niet elke man een vrije wil en een vrije keuze. Net als helaas veel vrouwen ook niet bereiken was ze willen bereiken. Ook ik ben voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Voor gelijke behandeling van iedereen. Niemand is meer gelijk dan een ander.

Dan komen we bij de partijen die in de oppositie links zijn. Zowel GroenLinks als SP als PvdA hebben al laten zien dat ze macht belangrijker vinden dan idealen. Of hebben ze die idealen alleen omdat ze denken daarmee aan de macht te komen? PvdA heeft zijn ware gezicht nationaal laten zien na de bekende ‘Hij maakt ons land kapot.’ ‘Hij is een gevaar voor Nederland.’ debatten. Waarna het gevaar voor Nederland ons land kapot mocht maken. Nu ze in de oppositie zitten erkennen ze dat de participatiewet mislukt is, zodra ze macht hebben kan de participatiewet wel eens verbleken bij wat ze dan gaan doen. Hebben ze wel echt iets geleerd van de toeslagenaffaire? Volgens mij niet. Alle drie de partijen die in de oppositie links zijn hebben op gemeentelijk niveau hun ware aard laten zien al beweren ze iets anders. Bedreiging, intimidatie en ontmenselijking zijn die partijen niet vreemd. Maar dat zetten ze natuurlijk niet in hun verkiezingsprogramma.

ChristenUnie? Gert-Jan Segers. Waar staat die man eigenlijk voor? Voor God, dat blijkt al snel als ik een vluchtige blik in het verkiezingsprogramma werp. Alle leven is door God gemaakt en dus zijn ze tegen abortus maar beweren wel voor vrijheid van godsdienst en onderwijs te zijn. De vrouw die door verkrachting zwanger is geworden krijgt van de christenen begeleiding. Het resultaat van verkrachting moet koste wat het kost geboren worden, dat is Gods wil. Lijkt me niet echt een standpunt van een minister-president. Dat Arie Slob, minister namens de ChristenUnie, wil dat mensen homoseksualiteit afwijzen laat zien wat voor club het is. Terug de oppositie in als je het mij vraagt.


Minister-president Esther Ouwehand! Het is de enige lijsttrekker die ik ooit de hand heb geschud. Een ouwe. Ja, dat was een flauwe! Tijdens een bijeenkomst vier jaar geleden voor de verkiezingen gaf ze alle aanwezigen een hand en stelde zich voor. Ik wist natuurlijk al wie zij is. Alleen al vanwege haar muzieksmaak vind ik haar geweldig. Toch gaat ze het natuurlijk niet worden. De meeste mensen kijken nog altijd niet verder dan de dieren in de partijnaam.

Moet ik het hebben over de overige partijen? Mark Rutte gaat het worden en er is niemand die daar aan twijfelt. Oké, Thierry Baudet denkt dat hij de grootste gaat worden maar die ga ik niet afzeiken, hij krijgt al genoeg stemmen uit medelijden dankzij zijn grootste fan Martijn Koning.

Dat Mark Rutte het gaat worden is geen nieuws meer. Voor veel Nederlanders is hij dus blijkbaar de beste of in elk geval de minst slechte keuze. Want betrouwbaar is hij niet. Maar wie wel? Eerlijk is hij niet. Maar wie wel? Kennis van zaken heeft hij niet. Maar wie wel? En ach, na tien jaar zijn we ook niet anders meer gewend. Of zal het toch Sylvana Simons worden? Bij1 met stip op 1. Eerlijk is eerlijk, het lijkt mij wel wat. De meest gehate en de meest geliefde minister-president is één. Alleen al de gezichten van Thierry Baudet, Geert Wilders en Joost Eerdmans als dat bekend wordt. Het lijkt me heerlijk. En wat zal Sigrid Kaag blij zijn. Een vrouw als minister-president. Haar wens die uitkomt.

Alexsander Hesse 2021


Meer:
Daar was ik toen Pim Fortuyn is vermoord. Ik mocht nog werken.
Driewerf hoera. Betaalde banen worden onbetaalde participatiebanen.
Als je haar maar goed zit. Eindelijk weer naar de kapper. Kale man is blij.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.