Afgelopen week wandelde ik van de supermarkt naar huis toen mijn oog viel op een poster die was geplakt naast de brug. “Wil jij je eigen inkomen verdienen?” stond er op. Natuurlijk wil ik mijn eigen inkomen verdienen. De poster lijkt op een aankondiging van een bijeenkomst waar ik een paar weken eerder ben geweest. Ik zie plaats, tijd en datum en het blijkt om dezelfde bijeenkomst te gaan. Het was op 27 juni en er was totaal geen sprake van je eigen inkomen verdienen. Vier dagen in de week werken en daarnaast een opleiding. Twee jaar werken voor je uitkering en dan, zo vertelde één van de hoveniers mij, kunnen ze misschien een tijdelijk contract krijgen. Als ze goed bevallen. De kans is groot dat degene die meedoen aan deze variant op werken zonder loon over twee jaar niet meer of minder in de bijstand zitten dan dat ze nu in de bijstand zitten. hovenier

                              Hovenier vacature blijkt dwangarbeid.

Uit de gesprekken die ik die dag had met de aanwezige hoveniers maakte ik op dat het beroep niet populair is. Er wordt vaak gedacht dat het werk is voor mensen met een beperking. Zelf noemt hij het liever mensen met mogelijkheden, hij heeft zelf ook een aantal mensen met mogelijkheden in dienst. Ik heb verzuimd om te vragen of hij die mensen wel betaald. Tot zijn spijt heeft hij opdrachten moeten weigeren omdat hij niet genoeg personeel heeft.

Hoewel ik niet denk dat de hoveniers zelf de posters hebben gemaakt zou het beter geweest zijn als de misleidende tekst achterwege gelaten was. Op deze manier gaan er mensen teleurgesteld naar huis. Zelf wist ik vooraf waar het om ging en ik was er dan ook alleen uit nieuwsgierigheid. Dat ik geen vertrouwen heb in dit soort trajecten begrepen ze maar ze vinden het jammer. Uit het geringe aantal belangstellenden maakte ik op dat ik niet de enige ben die twee jaar gratis werken om daarna kans te hebben op een tijdelijk contract niet ziet zitten.

Ik vind het jammer dat bedrijven het inmiddels heel normaal zijn gaan vinden dat mensen twee jaar werken zonder loon. Ze noemen het een participatiebaan. Meedoen is belangrijker dan eerlijk betaald krijgen. Ik zal het nooit normaal vinden en ik zal mij er nooit bij neerleggen. Dat ze dan ook nog eens met een gemeen trucje mensen de valse indruk geven dat ze hun eigen inkomen mogen verdienen is helemaal triest. Mensen in de bijstand zullen alleen maar meer gedemotiveerd raken. Dat werkenden die de poster zien zullen denken dat bijstand een keuze is en dat dit wederom als bewijs gezien wordt dat wij ons eigen inkomen niet willen verdienen is alleen maar mooi meegenomen. Het is natuurlijk niet voor niets dat de poster er twee weken na de bijeenkomst nog hangt.

Alexsander Hesse 2018

Als je zelf moet werken zonder er een eerlijk loon voor te krijgen kun je dat doorgeven aan de FNV via swzl@fnv.nl


Meer misstanden:
Uitnodiging voor gisteren De bijeenkomst waarvoor hij wordt uitgenodigd was gisteren.
Driewerf hoera! De gemeente is trots, vijfhonderd betaalde banen worden niet langer betaald.
17 seconden Chantal Chantal Nijkerken is voor verplicht nutteloos solliciteren.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.