Het is verkiezingstijd en dan snap ik dat partijen ver gaan om kiezers te winnen. Het liegen en bedriegen is begonnen en zal pas na de formatie ‘Dat heb ik niet gezegd, welles, nietes, welles, nietes.’ eindigen. Maar het filmpje dat ik zag bij PvdA Groningen op Twitter van wethouder Carine Bloemhoff is toch echt de meest walgelijke, harteloze, mensonterende propaganda die ik ooit heb gezien. Hoe gevoelloos moet je zijn als jij, die de oorzaak bent van alle ellende, doet alsof jij de oplossing bent.

Bibberend pakte hij de pen aan” begint Bloemhoff het duidelijk gescripte praatje. Hieruit kun je opmaken dat Bloemhoff aanwezig was bij de gebeurtenis. De persoon is een bijstandsgerechtigde en moet terwijl zijn eigenaar er naast zit een pen aanpakken. Ik zou mij ook niet lekker voelen. De gemeente is immers duidelijk:” Een vraag aan een bijstandsgerechtigde is nooit een vraag maar altijd een eis. Wij nodigen niet uit, wij eisen aanwezigheid, gehoorzaam je niet dan volgen er sancties.” Hoe trilden mijn vingers toen ik onder bedreiging van een aanwezige ambtenaar een contract voor onbetaalde arbeid moest tekenen bij IKEA?

Het moment dat hij na tien jaar zonder werk zijn eerste contract tekende.” gaat de PvdA wethouder verder. Tien jaar zonder werk. Niet zo vreemd met een wethouder als Carine Bloemhoff en partijen als PvdA en GroenLinks al jaren aan de macht. De gemeente Groningen bepaalt immers wie het wel en niet waard is om betaald te worden als ze werken. Werkgevers klagen daar zelfs over bij de FNV. Personeel dat goed bevalt moet weg omdat de gemeente bepaalt wie mag werken.

Bedankt voor deze kans zei hij tegen me.” Dit is de nederigheid die de wethouder van haar slaaf verwacht. Welke kans heeft ze het over? Waarom denkt de slaaf dat Carine Bloemhoff hem een kans geeft? Of is de minderwaardige door een ambtenaar geïnstrueerd om dat te zeggen? Kans? Het doet me denken aan de vrouw die tijdens de bijeenkomst van groep 1 van ‘Bijstand op Maat’ in gebrekkig Nederlands moest vertellen dat zij wél een opleiding mag en wél een betaalde baan. Groep 1 zou twee jaar lang niet hoeven solliciteren op werk dat ze niet mogen doen. Ambtenaar Deborah van Duin was er duidelijk over. Toch moest de vrouw die wél rechten heeft roepen:” Grijp je kans!” Ook de unieke kans, gratis opleiding met baangarantie is niet uniek en geen kans. Groningen spreekt graag over kansen maar de enige kans die ze bieden is aan werkgevers die hun personeel niet willen betalen.

Hij is een jaar werkzaam in een basisbaan, samen met 24 anderen.” Van de ruim 10.000 bijstandsgerechtigden in de gemeente Groningen zijn er maar liefst 25 werkzaam in een basisbaan. De man waar het over gaat al een jaar. Hij is dus halverwege en kan zich voorbereiden op terugkeer in de bijstand. De haat, vernedering en ontmenselijking door ambtenaren in opdracht van PvdA wethouder Carine Bloemhoff is er niet minder op geworden. Weet de man dat de basisbaan maximaal twee jaar duurt? Laatst beweerde de PvdA nog dat iemand een toekomst heeft dankzij een basisbaan. Twee jaar is een toekomst, daarna begint de vernedering weer. Als die al stopt tijdens de basisbaan.

Eindelijk weer werk voor mensen die door pech aan de kant waren geraakt.” Nee, mevrouw Bloemhoff, niet door pech. Door het beleid van u en uw voorganger Mattias Gijsbertsen van GroenLinks. En laten we uw partijgenoot Roeland van der Schaaf niet vergeten. De man die trots is als bijstandsgerechtigden gratis onder bedreiging moeten werken.

Alles hadden ze geprobeerd om uit de bijstand te komen.” Ja, mevrouw Bloemhoff, bijstandsgerechtigden willen graag uit uw macht. Helaas laat u dat niet toe.

Nu genieten ze elke dag van hun werk.” Kent u mensen die elke dag genieten van hun werk? Nooit een baaldag, nooit ziek, nooit een bekende dood? Dat kan alleen na jarenlange vernedering, haat en intimidatie door de gemeente.


Bij de sportclub. In het buurthuis. Koken voor eenzame ouderen. Ze doen weer mee.” De olympische gedachte op de arbeidsmarkt. Dat werk doen ze al een jaar beweert ze. Hoe kan dat tijdens corona, dat nu ook een jaar door het land raast? Sportclubs zijn dicht, buurthuizen zijn dicht en koken voor eenzame ouderen lijkt me ook niet verstandig tijdens een pandemie. Maar wat kan het schelen, de haters zullen ook dit slikken als zoete koekjes.

Ik voel me weer mens, zei iemand tegen mij. Ik doe er toe.” Begrijpelijk na jaren van haat, bedreiging en intimidatie in opdracht van PvdA wethouder Carine Bloemhoff met medewerking van GroenLinks, D66 en ChristenUnie.

Dan bedenk je dat je echt het verschil kunt maken in het leven van mensen. Daar doe ik het voor.” De wethouder geeft hier dus toe dat van de ruim 10.000 bijstandsgerechtigden in de gemeente Groningen er 25 gezien worden als mens en dat ze voor die mensen het verschil wil maken. Daar doet ze het voor. De telefoontjes, mailtjes en brieven om de rest in de bijstand te houden, pijn te laten voelen, psychisch te slopen en vervolgens de ggz te benaderen om ontmenselijkten alle hulp te ontzeggen, dat is natuurlijk ook leuk. Maar dat zijn al lang geen mensen meer volgens PvdA wethouder Carine Bloemhoff. Of is juist dat waar ze van geniet? De angst bij haar slaven die de deur niet meer open durven te doen omdat politie, buurtagent en wie niet voor de deur staan in opdracht van de wethouder om duidelijk te maken dat de ontmenselijking definitief is? Ik denk dat ze het juist daar voor doet. Maar ja, eerlijk zeggen dat je voor zelfmoord gaat levert geen zetels op. Tenminste niet als je blijft doen alsof je een linkse partij bent. “Bijstandsgerechtigden zijn geen mensen, daarom behandelen we ze niet als mensen.” zou een eerlijke slogan zijn voor de PvdA. Het zou ze zetels opleveren daar ben ik van overtuigd. Zetels die nu naar de VVD gaan. Maar dan zou de linkse kiezer op een linkse partij stemmen en dat moet koste wat het kost voorkomen worden.

Weet iemand een partij die in de oppositie links is en aan de macht links blijft?

Alexsander Hesse 2021


Iets heel anders:
Als je haar maar goed zit. We mogen weer naar de kapper.
Haar eerste vriendje. Gedicht.
Ik hoef jouw kont niet te zien. Doorschijnend broekje in de sportschool.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.