‘Zou het niet veel eerlijker verdeeld zijn als niemand werk had?’
Remco Campert – Somberman’s actie

Van 4 februari tot 9 maart 2021 kunnen we een nieuwe voorzitter kiezen van de FNV. We, want ik ben nog altijd lid van de FNV. Ik weet eerlijk gezegd ook niet waarom. Ik heb al eerder aangegeven dat ik actief lid wil zijn, slapend lid is niets voor mij. De werkgroepen waar ik deel van uitmaak(te) hebben mij er(PvdA-secretaris van de regionale werkgroep ‘steun’) uit gezet of het is al maanden stil (landelijke werkgroep ‘Stop Werken Zonder Loon’). Dat #voor14Groningen nog actief is zie ik op Facebook. Helaas voeren ze liever actie met een PvdA raadslid (minimumloon omhoog, werken doe je voor een uitkering) dan met een ontmenselijkte. Wat moest de bezoldigd bestuurder van FNV UG lachen toen ik haar aan de telefoon vertelde dat de politie mij weer lastig had gevallen in opdracht van mijn eigenaar.

We kunnen kiezen tussen Tuur Elzinga en Kitty Jong. Een keuze tussen SP en PvdA. Een keuze tussen polderen en polderen. Een keuze tussen een vicevoorzitter en vicevoorzitter. Niek Stam, al ruim 25 jaar vakbondsleider in de Rotterdamse haven, mag niet meedoen. Hij is geen vicevoorzitter en naar ik heb begrepen meer voor actie dan voor polderen. Er zou iets te kiezen zijn. Je moet er als grootste vakbond van Nederland niet aan denken.

Wat zegt het over Elzinga en Jong dat ze lid zijn van politieke partijen die in de oppositie links zijn maar zodra ze macht hebben de VVD rechts inhalen als het gaat om bedreigen, intimideren en denigreren van uitkeringsgerechtigden? Van beide partijen is bekend dat ze het niet nodig vinden dat werk betaald wordt. SP en PvdA hebben immers al laten zien trots te zijn als ze mensen onder bedreiging onbetaald laten werken.


In de gemeente Groningen is PvdA wethouder Carine Bloemhoff momenteel druk met het zoeken naar werk voor 100 dwangarbeiders. Bedrijven die personeel willen ontslaan om het werk gratis bij Iederz te laten doen kunnen zich melden. Dwangarbeidscentrum Iederz komt aan de Bornholmstraat, waar eerst de prostituees hun geld verdienden moeten straks de slaven van Bloemhoff onder bedreiging van ambtenaren onbetaald aan het werk. Het zal niet voor het eerst zijn dat mensen ontslagen worden en vervolgens hetzelfde werk moeten doen voor een uitkering. Wat waren ze trots in Groningen toen ze, driewerf hoera, 500 betaalde banen hadden vervangen.

Tuur Elzinga geeft aan het niet eens te zijn met de campagne #voor14 van zijn eigen vakbond. Waar #voor14 inzet op een minimumloon van 14 euro en het blijven koppelen van uitkeringen en AOW is Elzinga voor het stijgen van uitkeringen en AOW met 20%. Dat betekent dat de koppeling losgelaten wordt. Minimumloon naar 14 euro is hij wel voor. Kitty Jong zegt meer voor acties te zijn dan voor polderen maar we kennen allemaal de verkiezingspraat van de PvdA en het daaropvolgende rechtse beleid. Beiden betrekken de achterban zeggen ze. Ik denk dat de leden weten wat dat betekend. Hier stellen de kandidaten die wel mee mogen doen zichzelf voor.

Van 4 februari tot 9 maart 2021 kunnen we een nieuwe voorzitter kiezen van de FNV. Tja, we kunnen kiezen, maar wat is kiezen als de keuze is tussen Bassie en Adriaan? ‘Want zie je Kitty gaan, dan komt Tuur er achteraan.’

Bij de vorige voorzitterverkiezingen konden we kiezen tussen Han Busker. Uiteindelijk kozen de leden voor Han Busker. Wat was hij trots. Ik ben benieuwd hoe Kitty Jong reageert als zij gekozen is. Zou ze ook gekozen zijn als Niek Stam wel mee mocht doen?

Alexsander Hesse 2021


Meer over minder
Mondkapje in de trein. Het zweet breekt mij uit.
In de buurt van de Beurs van Berlage. Daar gebeurde het.
Anders. Ik ben anders, dat mag natuurlijk niet.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.