Op 6 mei van dit jaar is het 17 jaar geleden dat Pim Fortuyn is vermoord. 6 mei 2002. Ik herinner het mij als de dag van gisteren.

Ik werkte bij de tabaksfabriek van Theodorus Niemeijer in Groningen. Het was 6 mei 2002, we hadden middagdienst. Als ik het mij goed herinner van 15:00 uur tot 23:00 uur. Ik was net naar boven geweest om tabak op de lopende band te gooien. Toen ik terug kwam had een collega pauze. Na zijn pauze komt de collega lachend terug uit de kantine:” Pim Fortuyn is neergestoken.” roept hij. Ik dacht dat hij een grap maakte maar al snel blijkt dat het echt is. De politicus Pim Fortuyn is neergestoken. Ik begrijp niet dat de man daar blij van wordt. Zelf ben ik nooit fan geweest van Pim Fortuyn, eerder bang, maar lachend vertellen dat hij is neergestoken begrijp ik niet. Ik zeg niets, kan niets uitbrengen. Mijn beurt om pauze te nemen.

Na, de pauze kom ik terug. Voel me kloten. Pim Fortuyn blijkt neergeschoten, niet gestoken. Thuis kijk ik naar de televisie. Beelden van Pim Fortuyn die roerloos op de grond ligt. Dood. Vermoord door Volkert van der G. blijkt later. Een milieuactivist. Later hoor ik dat er mensen in de trein naar Leeuwarden zaten om tegen Pim Fortuyn te demonstreren. Hij zou die avond in Leeuwarden spreken op een bijeenkomst van zijn partij. Toen het nieuws over de aanslag bekend werd hebben ze hun borden in het toilet verstopt. Bang voor de gevolgen van de aanslag. Bang voor aanhangers van Fortuyn.

Ik begrijp heel goed dat veel mensen het niet eens waren met Pim Fortuyn, dat was ik ook niet. Ik begrijp heel goed dat veel mensen bang waren voor de mening van Pim Fortuyn, dat was ik ook. Maar toch denk ik niet dat er, behalve de collega, veel mensen blij waren met de moord. Ik kan het mij niet voorstellen. Ik kan mij nog goed herinneren dat er opluchting door het land ging toen bleek dat de moordenaar een blanke Nederlandse man is. Geen moslim.

Alexsander Hesse 2019


Waar ik was toen….
07-07-1998. Toen Nederland de halve finale verloor.
Nachtdienst. Toen de collega zijn vrouw met de buurman in bed aantrof.
Ik leef! Toen bleek dat ik nog leef.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.