We leven in een land waar een groot aantal mensen meent te weten hoe we de problemen op moeten lossen. Een land waar links tegenover rechts staat waarbij zowel links als rechts niet meer weet wat links is en wat rechts. Mensen die de grenzen dicht willen schijnen rechts te zijn en mensen die de grenzen open willen zodat het personeel voor de ondernemers gratis binnenloopt zijn links. Maar is de VVD geen rechtse partij? Is de VVD geen ondernemerspartij?

Dat partijen als FVD en PVV extreem rechts zijn weet iedereen. Dat dacht ik tenminste tot iemand zei dat hij op een middenpartij ging stemmen. Het ging om Forum voor Democratie. Ik ga de komende zomer niet te lang in de zon zitten want dan zou ik wegens een licht getinte huidskleur zo de grens over gegooid kunnen worden door de Wilders en Baudet fanclub. Als ze dat al niet doen omdat ik in de bijstand zit.

Werken moet betaald worden, daar zijn de meeste mensen het over eens. Toch is het zo dat zodra iemand het even moeilijk heeft, door omstandigheden een uitkering nodig heeft, hij niet meer betaald hoeft te worden. “Hij moet iets terug doen voor zijn uitkering.” is dan het devies. Dat is rechts. Tenminste dat dacht ik. Maar niet als het om vluchtelingen of mensen met een uitkering gaat. Ook mensen met een arbeidsbeperking hoeven geen salaris meer te krijgen waarvan ze op een fatsoenlijke manier kunnen leven. En dat is dan weer links.

Toen Ik op Facebook reageerde op een stukje over ‘de groene stoel‘ werd mij duidelijk gemaakt dat ik rechts ben. Ik moet bij de Telegraaf azijn pissen werd mij duidelijk gemaakt. De dame die reageerde vindt zichzelf links, dat was duidelijk. De dame vindt het gezeik dat mensen betaald moeten worden voor werk. Vluchtelingen hoeven van haar niet betaald te worden. Dat is links. Dat in het CAO van de horeca staat dat leerlingen betaald dienen te worden doet er dan niet toe. CAO is rechts?

Ik begrijp het niet meer. Wat is nou wat? Jaren geleden was het, dacht ik, duidelijk. Links waren de werkenden en rechts waren de rijken. Je kon aan de kleren zien wie wat was. Tegenwoordig is een groot deel van de werkenden rechts. Sommigen vinden het fijn als er een boot met vluchtingen omslaat. “Dan komen hun in elk geval niet hier naartoe.” De grenzen moeten dicht. Waar zijn ze bang voor? De werkloosheid in Nederland is 3,6%. Er zijn te weinig leraren, er is een tekort aan personeel in de zorg, zou het dan niet fijn zijn als er mensen hier heen zouden komen om ons te helpen? Zou het niet fijn zijn als wij mensen opvangen die vluchten en dat wij samen het land mooier maken?

Zelf heb ik al ruim 4 jaar niet gewerkt. Niet omdat ik niet wil maar omdat ik niet mag. Ik zit in de bijstand en dan moet je iets terug doen voor je uitkering. Als je op eigen initiatief betaald gaat werken krijg je straf. Dat is links. Of rechts? Ik weet het niet meer. Mensen dwingen om een leerwerkplek te accepteren is links. Een tegenprestatie is rechts. Maar wat is het verschil? Het is alle twee werken zonder loon. Alle twee onder bedreiging. Het zorgt er beide voor dat je in de bijstand blijft. Maar het zorgt er ook alle twee voor dat je niet meetelt in de cijfers. Je telt niet mee als werkloos. 3,6% van de mensen tellen ze als werkloos. Als je even verder kijkt kom je er achter dat 34,5% geen werk heeft om verschillende redenen. Maar dat lees je niet in de krant, dat zie je niet in het nieuws.

Volgende week mag ik mij weer melden bij PsyQ. Het viel de psychiater die ik vorige week sprak op dat ik het over de gemeente heb die zei:” Als ik jouw vader was geweest had ik jou ook mishandeld.” De psychiater durfde de uitspraak zelfs in twijfel te trekken om vervolgens aan te geven dat het de ambtenaar is die het zegt en niet de hele gemeente. Mijn tegenargument was dat de gemeente de ambtenaar betaald om zulke uitspraken te doen. “Jij bent het niet waard om betaald te krijgen voor het werk dat jij doet.” Ook zo’n leuke die mede de oorzaak er van is dat ik volgende week te horen krijg wat de beste behandeling voor mij is.

Ik wil werken, heb altijd kunnen werken en vind dat ik gewoon betaald moet worden als ik werk. Dat is niet links, dat is niet rechts, dat is gek. En daarom heb ik hulp nodig. Zodat ik mij kan aanpassen aan wat de maatschappij van mij verwacht. Dat ik in tranen uitbarst bij de vraag:” Wat doe jij voor de kost?” zegt veel over hoe ik inmiddels naar de kloten ben. Ook schijn ik een probleem te hebben met hiërarchie.

Vreemd, ik heb altijd braaf gedaan wat mijn eigenaar van mij eist.

Alexsander Hesse 2019


Als het bovenstaande nog niet genoeg is kunt u ook lezen:
Intake bij PsyQ. Over ouders en ambtenaren.
Bejegening. Hoe mensen met een uitkering behandeld worden.
Vermijdende persoonlijkheidsstoornis. Het resultaat van de haat.


Inhoud.


1 reactie

classwar · 17 februari 2019 op 18:11

Werk is overschat, zei Bob Black al. Zijn essay The Abolition of Work is er een om in te lijsten.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.