Duurzaam restaurant geeft vluchtelingen in Groningen horecaopleiding. Dat is de kop van een stuk op de website van het Dagblad van het Noorden van 6 september 2018. Dat klinkt heel mooi, bijna te mooi en als ik verder lees blijkt het dan ook te mooi om waar te zijn. “Jaarlijks lopen 16 vluchtelingen stage bij de Groene Stoel.” lezen we. De vluchtelingen worden een jaar lang ingezet als gratis personeel en dat noemen ze stage. Waar hebben we dat eerder gezien? Waar elke student die als bijbaantje in de horeca wil beginnen zonder enige ervaring direct aan de slag kan moeten deze vluchtelingen bij Nina Hoiting een jaar stage lopen. Gratis.

In februari opent het restaurant en ondertussen is Nina op zoek naar horecaondernemingen en uitzendbureaus waar de vluchtelingen na hun opleiding aan de bak kunnen. Volgens Nina is het mogelijk om baangarantie te bieden. Sinds wanneer uitzendbureaus baangaranties bieden staat er niet bij. Wat wel duidelijk wordt uit het verhaal is dat na het jaar gratis werken er bij de Groene Stoel geen plek meer is. Die gaan verder met een nieuwe groep gratis vluchtelingen. Zoals bekend moet je wel erg ver van het padje zijn als je in Groningen nog mensen betaalt om te werken.

Ondertussen is Nina nog druk bezig met het binnenhalen van het benodigde budget via een crowdfundcampagne. Het gaat hierbij om een lening die met rente terugbetaald gaat worden. Je verdient op die manier, als je genoeg geld hebt, ook nog eens aan het harde werk van de onbetaalde vluchtelingen. Niet vreemd dus dat D66 raadslid Wieke Paulusma zo enthousiast reageert op dit initiatief en dat Henk Klinge van de ARBO dienst al €1500,- heeft geïnvesteerd.

Dat het gaat lukken om de €65.000 tot €100.000 binnen te halen lijkt geen twijfel over. “Hier krijgen vluchtelingen de kans om via een horecaopleiding hun weg te vinden in onze maatschappij.” staat er. Na een jaar zullen de meeste van de vluchtelingen die meedoen aan het project gewoon in de bijstand moeten blijven. Misschien dat ze af en toe eens als oproepkracht mogen komen opdraven als er toevallig geen goedkopere student beschikbaar is maar dat deze vluchtelingen een normaal betaalde baan in de horeca overhouden aan deze stage gelooft toch niemand?

Begrijp me niet verkeerd, van mij mogen deze mensen aan het werk. Graag zelfs. Maar dan wel betaald. Niet zoals in dit geval een jaar stage en dan hopen dat je ooit nog eens ergens aan de bak komt.

Mag dit eigenlijk wel? Het zijn leerlingen. In de CAO van de horeca staat dat leerlingen gewoon het wettelijke minimumloon moeten verdienen. Ach, het is Groningen, daar staan ze boven de wet.

 

 

 
Alexsander Hesse 2018


Meer misstanden
Leerwerkplek of dwangarbeid. 70 gratis werknemers voor Muelink en Grol en Burgerhout.
Driewerf hoera. 500 betaalde banen worden onbetaalde participatiebanen.
Bang. De angst voor de volgende ronde dwangarbeid.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.