Aan de bar van een Amsterdamse kroeg zit een man. Zijn eerste halve liter heeft hij voor zich staan. Hij komt van zijn werk, de rest van de kroeg loopt zichtbaar een paar liter op hem voor. Er zijn zo’n tien personen in de kroeg, één ervan is vrouw en hij wacht rustig af tot elke man zijn mislukte poging heeft gedaan. Hij heeft geen glazen bol nodig om te zien dat de vrouw elke man zal afpoeieren. Ze doet het vriendelijk en elegant. Af en toe lacht ze naar de man die rustig afwacht.

Nog voor zijn derde halve liter komt de vrouw naast hem zitten, ze praat met hem in het Engels. Het blijkt een Amerikaanse die met haar moeder in een hotel zit in de buurt van de Beurs van Berlage. De man slaapt in het hotel boven de kroeg waar hij nog een afzakkertje drinkt voordat hij gaat slapen. De volgende dag moet hij weer aan het werk. Hij hoeft pas om 14:00 uur te beginnen maar hij is ruim een uur onderweg. Eerst moet hij langs het station, dan met het pondje over het IJ en dan nog een stuk wandelen.

De kroeg sluit om 2 uur ’s nachts en op dat moment hoeft hij dan ook niet op zijn horloge te kijken. De vrouw loopt met hem mee naar buiten. Hij vraagt haar mee naar zijn kamer. Ze weigert. Ze doet het vriendelijk en elegant. Door de frisse lucht onderweg naar zijn werk de volgende middag is de alcohol uitgewerkt voordat hij op zijn werk arriveert.

Alexsander Hesse 2019
Disclaimer voor ambtenaren.


Meer lezen:
Net als in de film.
Dag sokken.
Alles kleiner dan drie.


Inhoud.

Categorieën: column

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.