Schuin tegenover mij woonde een man. Elke ochtend vertrok hij in driedelig pak met in zijn hand een aktetas. Niemand wist wat de man voor werk deed maar het moest iets belangrijks zijn. Waarom zou hij anders elke ochtend rond 7:30 uur vertrekken in kleding waaraan je kan zien dat hij zijn handen niet vuil hoeft te maken?

Op een vrijdag toen mijn werk bij een houtverwerkingsbedrijf was afgelopen melde ik mij bij het uitzendbureau. Onder het genot van een biertje besprak ik het werk dat ik had gedaan en ik gaf aan dat ik graag gelijk weer aan het werk wilde. Even later ging de telefoon, de uitzendconsulent keek mij vriendelijk aan, wenkte mij en ik kon de volgende maandag beginnen bij een verffabriek.

Om 7:30 uur melde ik mij bij de poort van de verffabriek om mijn werkkleding in ontvangst te nemen. Ik kreeg een overall die stijf stond van de verf en stonk naar alles wat ik even later ook in de fabriek zou ruiken. Werkschoenen had ik zelf. Na het kijken van een instructiefilmpje en het invullen van een vragenlijst werd ik naar de kleedkamer begeleid waar ik een kastje kreeg.

Toen ik mij in de stijf staande overall aan het wurmen was kwam er een man binnen. Het was de overbuurman, in driedelig pak en met aktetas. De man die mij naar de kleedruimte begeleide groet de man en de man groet terug. Even denk ik nog dat de buurman leidinggevend is maar dan zie ik hem zijn aktetas openen. Er komt een keurig gevouwen overall uit. De verfvlekken zijn goed zichtbaar.

Tijdens de pauze zie ik de buurman in de kantine. Hij doet alsof hij mij niet ziet en ik beantwoord zijn niet zien met mijn niet zien. Als ik na het werk klaar ben met douchen, niet alle verf is er af maar de volgende dag moet ik toch weer, zie ik de buurman nog onder de douche staan. Het verklaart waarom hij elke dag laat thuis is. Het verf moet er natuurlijk goed af voordat hij verkleed als zakenmannetje thuis komt. In driedelig pak met aktetas. Hij ziet eruit alsof hij heel belangrijks is. Maar ik weet wat er in zijn aktetas zit.

Alexsander Hesse 2019


Meer lezen:
Dan maar bier. Hij laat zich overhalen om toch te gaan zuipen.
Nieuwe Groningers, oude Groningers. Groningers moeten wennen aan onbetaald werk.
Wachtkamer vol gekken en suïcidaaltjes. In de wachtkamer bij PsyQ.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.