Zojuist zag ik dat ik vanmiddag was gebeld. Het nummer blijkt van een uitzendbureau te zijn. Net als de uitzendbureaus die mij al eerder hadden gebeld zit ook dit uitzendbureau op Facebook. Ze zijn al langere tijd op zoek naar schoonmakers en glazenwassers. Ik reageer er maar niet op, ik mag toch niet. Even later lees ik op Twitter een bericht van GroenLinks, de partij van wethouder Mattias Gijsbertsen:”Nieuwe Groningers moeten mee kunnen doen vanaf dag één” staat er boven het artikel.

Volgens het artikel moeten vluchtelingen vanaf dag één de kans krijgen om mee te doen in de samenleving. Daar ben ik het mee eens, ze moeten mee kunnen doen, een eerlijke kans krijgen. Wethouder Mattias Gijsbertsen is aanwezig bij het ondertekenen van de participatieverklaring, de nieuwe slaven worden door de baas zelf geïnspecteerd. Het artikel eindig met:“ Dit jaar zijn al meer dan 100 verklaringen ondertekend en volgend jaar zullen er nog vele honderden volgen.”

Toen ik in 2010 als dwangarbeider bij Burgerhout in Assen was geplaatst waren er een aantal collega’s die elke week naar een inburgeringscursus moesten. Dezelfde jongens vonden het niet vreemd dat ze het beloofde contract niet hadden gekregen, ze durfden ook niet tegen de voorman in te gaan “ Komt wel.” zeiden ze toen ik er naar vroeg. Ik ben bang dat dit ook het doel is van wethouder Mattias Gijsbertsen. De nieuwe Groningers zijn nog makkelijk kneedbaar, zijn dankbaar dat ze hier mogen zijn en zullen dan ook zonder tegenstribbelen onbetaald aan het werk gaan. De valse beloftes en leugens van de ambtenaren kennen ze nog niet. Ze zullen zonder het zelf te weten worden gebruikt om de oude Groninger nog meer te onderdrukken en te denigreren. Dat is dus niet de schuld van de asielzoekers maar van de politiek.

Linksboven op de website van GroenLinks zie ik het woord standpunten staan, ik ben nieuwsgierig en lees:” GroenLinks werkt aan een toekomst waarin mensen naar elkaar omkijken en zichzelf kunnen zijn. Dat is een toekomst waarin niemand aan de kant komt te staan en iedereen hulp krijgt als dat nodig is. Die toekomst is schoon, groen en duurzaam. Zo waarborgen we ook het welzijn van volgende generaties.” Een toekomt waarin niemand aan de kant komt te staan en iedereen hulp krijgt als dat nodig is. Wanneer die toekomst begint staat er niet bij maar waarschijnlijk niet zolang Mattias Gijsbertsen wethouder in Groningen is. Tenzij GroenLinks tegenwoordig bijstandsgerechtigden omschrijft als niemand, ik ben niet lid van die partij dus ik kan een interne memo hierover gemist hebben.

Ik hoop dat er een dag komt waarop ik samen met de nieuwe Groningers aan het werk mag, dat ik samen met de nieuwe Groningers voor het werk betaald word. Mijn ervaring met de jongens bij Burgerhout is dat het hele vriendelijke jongens zijn die graag werken. Net als ik een vriendelijke jongen ben die graag werkt. Helaas ben ik wel minder vriendelijk dan toen ik in Groningen kwam wonen, toen ik nog betaald mocht werken, toen ik dacht dat betaald worden voor werk normaal was.

Alexsander Hesse 2016


Meer verdeel en heers:
Wil jij je eigen inkomen verdienen? Posters in de hele stad.
Bang. Solliciteren wordt bestraft met dwangarbeid.
Zelf aan het werk. Geen enkele vacature op deze vacaturesite van de gemeente.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.