Het nieuwste trucje van Mattias Gijsbertsen, wethouder sociale zaken in Groningen, om mensen met een baan duidelijk te maken dat uitkeringsgerechtigden minder volk zijn, dat ze er niet bij horen en dat er maar weer eens op kosten van werkenden iets bedacht moet worden om de labbekakken aan het werk te helpen heet:” Zelf aan het werk.” Een vacaturesite van de gemeente.

Wethouder sociale zaken Mattias Gijsbertsen: “We willen als stad dat ook mensen met een uitkering profiteren van kansen op de arbeidsmarkt. Met ‘Zelf aan het Werk’ maken werkzoekenden en werkgevers zelf de goede match. Dat is mooie sociale innovatie.”
Zo staat te lezen op de website van de gemeente Groningen.

Het idee van een website waar werkgevers en werkzoekenden elkaar kunnen vinden, hoe komen ze er op? Elke dag krijg ik van een stuk of tien websites de vacatures toegestuurd per mail, dan reken ik de vacatures via Facebook en Twitter niet eens mee dus één meer kan best. Vraag me nu wel af waar de vorige door de gemeente Groningen bedachte vacaturesite is gebleven. Nu ik er zo over nadenk heb ik daar al heel lang niets meer van gehoord. Vacatures als arts en advocaat waren meer regel dan uitzondering. Ik heb een MAVO-diploma.

Dus toch maar naar zelfaanhetwerk.nl. Ik voer mijn gegevens in en zie:”Fantastisch Alexsander! Fijn dat je er bent.” Blijkbaar kennen ze me nog niet.
“Een geschikte profielfoto vergroot je kansen om uitgenodigd te worden bij een werkgever. Als je op het moment geen geschikte foto hebt, kun je deze later altijd nog aanpassen.” Nee, ze kennen me nog niet. De enige foto die ik op de laptop heb staan is van heel lang geleden, op de foto heb ik bier in de hand en een Ernie shirt aan. Welke werkgever wil dat nou niet?

“Mooi Alexsander, dat is ingevuld.
Om jezelf beter te profileren is het belangrijk om jezelf kort te beschrijven.”
Als ik iets moeilijk vind is dat het wel, een positief stuk over mezelf schrijven maar ik doe een poging:
“Zou het liefst een creatief beroep hebben maar daar is geen werk in volgens de sociale dienst daarom zou ik graag iets in de ICT doen, helaas moet ik van de gemeente Groningen de productie in, anders stoppen ze mijn uitkering.
Ik schrijf columns en gedichten.
Om in conditie te blijven ga ik minimaal 4x in de week naar de sportschool.
Om mijn conditie te verbeteren ga ik tegenwoordig zelfs naar binnen.
Ben ruim 2 jaar geleden gestopt met roken dus die geur is er nu wel af.”

Daarna mag ik uiteraard weer invullen welke opleiding ik heb gedaan en welke talen ik spreek. Laatste werkgever, vaardigheden en interesses. En dan:
“Ontdek wat jij leuk vind.
Om te ontdekken wat jij echt leuk vind kun je de passietest doen.
Het kost 2 minuten om de test te doorlopen.”
Gaaf! Hier heb ik echt zin in, wat vind ik leuk om te doen? Heb ik net mijn geboortedatum in moeten vullen, 3x terug om bij het juiste jaar te komen maar nu kom ik er achter wat ik echt leuk vind om te doen. Onder het start de passietest knopje staat zelfs:
“Let op: zonder dat we weten wat jij leuk vind, kunnen we geen vacatures voor je selecteren.”
Het word nu wel erg spannend. Eerst poepen.
“Swipe naar links als je de activiteit niet leuk vind, swipe naar rechts als je de activiteit wel leuk vind, zo simpel is het :).”
Het woord swipe zoek ik wel op via google. Zo simpel is het.

Het blijken 52 dingen te zijn waarbij ik bij de meesten denk:” Tja, dat hangt er net vanaf hoe dat precies bedoeld word.” Ik besluit alles waarbij ik twijfel leuk te vinden en zo vind ik 51 van de 52 dingen leuk. Alleen collecteren valt af. Volgens mij staat er een spelfoutje in en bedoelen ze Bassietest. Dit is niet serieus.

En daar zijn ze dan, de vacatures die speciaal zijn geselecteerd voor mij. De eerste:
Test 1 in Helmond. De tekst van de vacature kan ik niet lezen ondanks dat ik Nederlands, Duits en Engels kan lezen:
Functiebeschrijving
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Piso, familiaris noster, et alia multa et hoc loco Stoicos irridebat: Quid enim? Cur igitur, inquam, res tam dissimiles eodem nomine appellas? Haec bene dicuntur, nec ego repugno, sed inter sese ipsa pugnant. Scaevola tribunus plebis ferret ad plebem vellentne de ea re quaeri.

Ergo adhuc, quantum equidem intellego, causa non videtur fuisse mutandi nominis. Que Manilium, ab iisque M. Quod autem ratione actum est, id officium appellamus. Dolor ergo, id est summum malum, metuetur semper, etiamsi non aderit; Ergo opifex plu…

Ook mijn tweede vacature is in Helmond: Stage PHP ontwikkelaar
HBO werk en denkniveau
Je hebt kennis van/ ervaring met PHP, HTML5, CSS/LESS, MySQL, Bootstrap en Jquery
Je bent punctueel en werkt gestructureerd
Ervaring met CakePHP is een pré
Ervaring met OOP is een pré

Huh? Wat zijn dat voor dingen?

“We willen als stad dat ook mensen met een uitkering profiteren van kansen op de arbeidsmarkt.”
Nee, Mattias, dat willen jullie niet! Jullie willen uitkeringsgerechtigden weer demotiveren, even weer op hun plek zetten en dan weer de dwangarbeid in, want zoals ik al vaker heb geschreven, Mattias, jij hebt er niets aan als jij uitkeringsgerechtigden aan werk helpt en dat zul jij ook niet doen. Juist niet. Zolang we bruikbaar zijn zul je ons blijven gebruiken. Als we zelf werk vinden zul je ons hard blijven straffen zodat we dat in de toekomst wel uit ons hoofd laten. Jij bent onze baas en wij zijn jouw slaven. Wij zijn jouw route voor jouw betere toekomst. Het ergste is nog dat ik vrienden heb die op jouw clubje hebben gestemd. Die voor jou hebben gekozen. Die jouw toekomst belangrijker vinden dan de mijne. Die jouw werk belangrijker vinden dan dat ik werk zou hebben. Of ze zijn er ingetrapt. Net zoals vele anderen er ingetrapt zijn. Net zoals velen ook nu weer zullen geloven dat jij mensen aan het werk wilt helpen. Dat mensen jouw hulp nodig hebben omdat ze het zelf niet kunnen. Het klinkt ook vreemd, een wethouder die mensen straft als ze zelf werk vinden. Toch is dat precies wat jij doet.

Ik heb niet de illusie dat ik met het schrijven van mijn columns iets verander. De hoop dat er in elk geval een paar mensen zullen zien wat er echt aan de hand is, dat er een paar werkenden weten dat het niet onze keuze is om geen werk te hebben, die hoop blijft.

Alexsander Hesse 2016


Meer over de propaganda die werkenden wil laten geloven dat bijstand een keuze is:
Een week Olanzapine. Zware medicijnen om de haat te overleven.
Werkloosheid. Geen werk en toch niet werkloos.
Schaamteloos. Je buren helpen is strafbaar.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.