Afgelopen maandag mocht ik mij, na meerdere pogingen om te ontsnappen uit de bijstand, weer melden bij de sociale dienst in Groningen. Omdat al was gebleken dat de schulden die in mijn klantdossier staan niet kloppen zou ik nu eindelijk de echte vorderingen mee krijgen.

Mijn klantmanager zegt alles te hebben uitgezocht en dat heeft tijd gekost. Ze heeft mijn hele dossier doorgespit zegt ze. Omdat ze bij de gemeente alles door elkaar bijboeken en afboeken is het voor haar moeilijk geweest alles te vinden. Er is slechte communicatie geweest, ik geef aan dat de gemeente geen communicatie wil. Ook op klachten reageert de gemeente niet ondanks dat ze een standaard antwoord per mail sturen dat ze binnen 5 dagen reageren. Ik vertel ook dat bij de gemeente Groningen mensen van 28 of 29 jaar al zijn afgeschreven. Ze wist niets over die vacature, ze leest mijn blog niet.

Ze geeft toe dat er uitkeringsspecificaties zijn die onmogelijk te begrijpen zijn.
spec jan 15 Waarom er brieven verstuurd worden over schulden waarvan niemand weet waar die schulden voor zijn kan ze ook niet uitleggen, het is niet handig. Ze geeft aan dat er vorderingen zijn die niet nodig waren maar terugdraaien kan ze niet. Het is vooral de communicatie geweest zegt ze nogmaals. Ik zeg dat het niet voor niets is dat je de inkomstenspecificatie in de brievenbus moet doen bij de rokende ambtenaren, dat je niets in mag leveren op een manier zodat het bewijsbaar is. Volgens haar kan het vanaf half juli per mail.

Dat mijn vertrouwen nihil is begrijpt ze, ze weet niet wie Gijsbertsen is. Hoeveel geld het gebrek aan communicatie van de gemeente mij heeft gekost weet ze niet, ze geeft toe dat het veel is, terugdraaien kan ze niet maar ze had zelf andere keuzes gemaakt. De brieven over vorderingen die de gemeente niet naar mij heeft gestuurd, waar ik dus geen bezwaar tegen heb kunnen maken kan ze niets aan doen. Ze vraagt weer wat ik zou willen, ik geef aan dat er geen toekomst is, dat ik niets mag, dat het geen nut heeft om er over na te denken. Ik geef aan dat het beter zou zijn om er een eind aan te maken. Ze vraagt wat zij kan doen maar ze kan niets, ze mag niets. Mijn onterechte schulden blijven staan en werken of een opleiding mag niet.

We praten weer over IKEA, de schulden die ik heb gekregen omdat ik daar gewerkt heb. Ze zegt zelfs dat er over die periode ook WW in de vordering is meegenomen. WW moest ik aanvragen na IKEA, ik ben toen ik WW moest aanvragen erg kwaad geworden op mijn toenmalige klantmanager omdat ik eerder gestraft ben vanwege een WW uitkering. Ik heb tijdens de periode bij IKEA dus geen WW gehad, er is wel WW verrekend en ook dit moet terugbetaald worden, ook hier kan niets meer aan gedaan worden.

Toen ik later thuis de papieren nog eens nakeek kwam ik er achter dat ze het niet had over de periode bij IKEA maar daarna. Bij het vorige gesprek van 9 weken geleden was er een vordering van IKEA van 24 oktober 2011. De laatste vordering was van de periode dat ik bij Wiver werkte. Die vordering is van 9 augustus 2013. Nu is er na de vordering van Wiver van 9 augustus 2013 een nieuwe van 8 augustus 2013 van IKEA. Ruim €1200,- extra schulden. Ik wist wederom van niets, ik vraag me zelfs af of mijn klantmanager door had dat het ging om nieuwe schulden en niet die van 2011. Er zit zelfs een brief bij de papieren die ik mee heb gekregen met die nieuwe vordering, zogenaamd verzonden naar mijn adres op 8 augustus 2013. Negen weken geleden toen ik mijn klantdossier in mocht zien bestond die vordering nog niet eens. Uiteraard is er niets aan te doen. Ik heb niet gereageerd binnen 6 weken na dagtekening van die brief.

Ze geeft aan dat ze 6 weken na een brief niets meer kan. Ik geef aan de vorderingen na te kijken maar dat ik er het nut niet van in zie, als er dingen niet kloppen worden er toch nieuwe vorderingen bij bedacht. Volgens haar heb ik nu alles.

Ik leg nog eens uit dat ik het recht niet heb om te werken, die rechten heb je niet als je een GroenLinks wethouder op sociale zaken hebt. Ze weet het niet. Ik leg nog eens uit dat de bijstand gestopt word als je uitzendwerk twee weken afgelopen is. Ik merk dat ik in herhaling val.

Door een misverstand bij de gemeente is de brief met vordering van 6 oktober 2014 wel naar mij gestuurd. Ook hier ging het om een onterechte vordering. Omdat ik die brief wel heb gehad heb ik bezwaar kunnen maken, ik hoefde niet eens naar de commissie, ik werd direct in het gelijk gesteld. In plaats van de €206,45 die de gemeente van mij wilde kreeg ik een bedrag van €620,16 van de gemeente. Dat bedrag is netjes aan mij over gemaakt. Omdat ik nu alle vorderingen heb die er de afgelopen jaren zijn geweest zat ook deze vordering er tussen. De vordering is er omdat het bezwaar gegrond is verklaart afgetrokken. Het zal niemand verbazen dat dezelfde vordering er dezelfde dag weer bij op is geteld en dus ook van mijn uitkering is afgegaan. Zo gaat dat in Groningen. Al is het bezwaar gegrond, ze houden je in de schulden.

Mijn klantmanager weet niet of het aan de wethouder ligt. Ik weet het wel. De wethouder weet dat er in Groningen ambtenaren zijn die brieven over onterechte vorderingen niet verzenden. De wethouder weet ook dat er mensen zijn die jarenlang in de bijstand worden vastgehouden. Dus mocht het wonder zich voordoen dat dit niet zijn beleid is dan nog blijft hij als wethouder hiervoor verantwoordelijk en is het zijn taak iets aan deze praktijken te doen. Onze wethouder praat echter liever met de pers over bijstandsgerechtigden. Dat wij een financiële prikkel nodig hebben, gemotiveerd moeten worden. Hij komt liever met anonieme schuldhulp of maakt een filmpje waarin hij het heeft over zelfmoord.

Daarom is hij, Mattias Gijsbertsen, namens GroenLinks wethouder sociale zaken in Groningen mede verantwoordelijk voor de grote hoeveelheid schulden onder bijstandsgerechtigden in Groningen. Daarom is hij, Mattias Gijsbertsen, namens GroenLinks wethouder in Groningen mede verantwoordelijk voor het grote aantal zelfmoorden in Groningen. Daar helpt geen anonieme schuldhulp of een zielig filmpje over zelfmoord tegen. Die problemen lost een wethouder alleen op door op de treden tegen de mensen die hier verantwoordelijk voor zijn. Doet de wethouder dat niet, dan is hij zelf verantwoordelijk.

Alexsander Hesse 2017


Meer over de bejegening van bijstandsgerechtigden:
Dreigbrief. In je eigen huis ben je niet meer veilig.
Hulpverbod Straf voor het helpen van je buren.
Wil jij je eigen inkomen verdienen? De posters hangen overal in de stad, het gaat om onbetaalde participatiebanen.


Inhoud.


1 reactie

Erna · 4 april 2019 op 21:35

Al die verrekeningen snap je als leek niks van. Ik werk ook met aanvulling maar of alles klopt geen idee.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.