Nadat ik de eerste paar hoofdstukken van ‘Tejo, de lotgenoten van een geëmancipeerde man.’ heb gelezen snap ik dat ik het niet snapte toen ik het boek heb gelezen voor mijn MAVO examen. Alleen al de ongewenste erecties, het erectieloos knuffelen, de kursus ‘Libido-Reductie’, de werkgroep Niet-Seksisties Flipperen en de weekeind-kursus ‘Het Nieuwe Niet Neuken’. Ik kan het als zeventienjarig kind onmogelijk begrepen hebben. Ik ben bewust klein gehouden en wist dan ook helemaal niets van wat voor seks dan ook. Als mijn ouders weer eens ruzie hadden om de seks dook ik onder de dekens. Bij mijn eerste orgasme dacht ik in bed gezeken te hebben. Nog nooit had ik zo lekker gepist. De volgende morgen kon ik er niets van terug vinden, het bed was droog. Ik begreep het niet maar vragen durfde ik niet.

Het vreemde aan het herlezen van het boek is dat ik mij er niets van herinner. Ik heb het gelezen voor mijn MAVO examen, heb er ook een uittreksel van gemaakt. Weet nog dat ik moeite had met het maken van dat uittreksel omdat ik niet wist wat er wel en niet in moest. Toch is het lezen van het boek alsof ik een boek lees dat ik niet eerder heb gelezen. De leraar had gelijk, ik heb het boek niet begrepen. Het was dezelfde leraar die ieder jaar mijn klasgenoot met zijn verjaardag feliciteerde. Mijn klasgenoot, die op dezelfde dag jarig is als mij. Maar alleen mijn klasgenoot was een felicitatie waard.

Volgens mij heb ik toen ik het boek op de MAVO las ook helemaal niet gelachen. Nu wel, hardop. Toen mijn schrijfjuf schreef dat ze het boek terug had gevonden en had gelachen toen ze weer was gaan lezen snapte ik het niet. Ik wist niet eens dat het boek grappig was. Denk dat ik te kind was voor het boek toen ik hem de eerste keer las. Van mijn hoofdjuf moet ik puberen. Misschien dat ik hem daarna nog eens lees. Misschien begrijp ik hem dan nog beter. Kan ik er nog harder om lachen. Ik verheug mij er nu al op.

Alexsander Hesse 2019


Meer lezen:
Tejo. Op zoek naar het boek.
Pinhokje. Hij komt de discotheek uit en moet nodig.
Concept M. Over het boek van Aafke Romeijn.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.