Gisteren was ik bij de verkiezingsmeetup van GroenLinks in Groningen. Vandaag dan maar naar een verkiezingsbijeenkomst van de PvdA in Vries (Drenthe). Het vind plaats in Onder de Linden, een café-biljart en zalencentrum. Ook de PvdA is het gelukt om een zaal vol te krijgen, een iets kleinere zaal, maar de zaal is vol. Wat mij opvalt is dat de gemiddelde leeftijd vanavond een stuk hoger ligt dan gisteren. Ook ik ben hier schuld aan, ik ben ook ouder dan gisteren. Bij deze bijeenkomst gaat het over verschillende onderwerpen maar ik beperk me hier tot het onderwerp dat mij het meest aanspreekt, werk. Jetta Klijnsma en Jan Lutje gaan in debat.

Waar Klaver gisteren elk risico op discussie uit de weg ging heeft de PvdA er juist voor gekozen Jan Lutje van de FNV uit te nodigen voor een debat. Jan Lutje mag openen en zegt onder anderen dat de race naar beneden moet stoppen, flexibilisering moet stoppen, dat brengt onzekerheid en hij pleit voor gelijk loon voor gelijk werk. Klijnsma geeft in haar reactie de complimenten aan de aanwezige FNV’ers, dat zouden er veel meer moeten zijn zegt ze. Verdorie, ik ben het met Klijnsma eens. Flexibilisering is ook de PvdA een door in het oog, daarom hebben ze geknokt voor de wet werk en zekerheid. Wetten moet je aanpassen volgens Klijnsma, dat hebben ze ook gedaan met de participatiewet. Als je samen werkt moet je samen garen spinnen. Het zijn de woorden van de staatssecretaris, ik vind ze vreemd. Als je samen postpakketjes sorteert heb je volgens mij niets aan garen spinnen. Behalve als je gratis in een koude loods voor post.nl pakjes sorteert, dan kun je van het garen een trui breien en dat is wel handig in een koude, tochtige loods. Als je genoeg garen spint krijg je een jas.

Gelijk loon, voor gelijk werk moet ordentelijk onder het CAO. Constructies om dat te ontduiken moet de inspectie bovenop zitten. Er moet meer geld naar de inspectie. Klijnsma gaat niet weer de kamer in. Klijnsma:” Ons land hoort een land te zijn van samen.” Het doet me denken aan dat liedje:” Samen zijn is samen lachen, samen zingen, samen huilen, samen springen voor de trein.” Maar misschien had Jetta iets anders in gedachten. Het is volgens Klijnsma een hard gelach dat iemand na een aantal tijdelijke contracten weg moet omdat een werkgever geen vast contract durf te geven. Dit word tegen het licht gehouden, er zitten verbeterpunten in. Loonbetaling bij ziekte moet ook naar gekeken worden, er is een no-risk polis ingesteld voor mensen met een beperking.

Een boze man in de zaal, we zullen om privacy redenen mijn naam niet noemen, vraagt wat Klijnsma gaat doen aan het gedrag van haar partijgenoot, wethouder Roeland van der Schaaf in Groningen die mensen dwingt om zonder loon en zonder toekomst te werken bij Ikea, Muelink & Grol en Burgerhout. De man had het hele lijstje niet meegenomen omdat hij er niet van uit was gegaan de zaal in te komen. Hij was samen met de andere FNV’ers die buiten stonden met borden en spandoeken uitgenodigd mee naar binnen te gaan door Jetta Klijnsma, zo kreeg ze de zaal vol. Volgens Klijnsma is het werken met behoud van uitkering, dat drie tot zes maanden kan duren, gedecentraliseerd. Om hier iets aan te doen kan de FNV helpen zegt ze. Ik vind het maar een vreemde beredenering, eerst moet de inspectie er bovenop zitten maar nu het om een partijgenoot gaat moet de FNV het maar oplossen. Een paar dagen geleden hoorde ik nog van een vrouw dat de sociale dienst mensen met een bijstandsuitkering verteld dat ze hun vakbondslidmaatschap op moeten zeggen, dat zijn toch weer 8 broden. Bovendien durven veel dwangarbeiders zich niet uit te spreken uit angst voor represailles van de gemeente. Werken met behoud van uitkering is een opmaat naar betaald werk, liegt Klijnsma. De boze man had inmiddels geen microfoon meer.

Jan Lutje, de man van de FNV, voormalig FNV Metaal, al een aantal jaren FNV Senioren kent de situatie bij Burgerhout en Muelink & Grol, hij vind het schandalig. Hij verteld dat er mensen uit Assen zijn die bij Muelink & Grol in Groningen moeten werken voor hun uitkering, ze zitten er een jaar, gaan er een tijd uit en daarna begint het weer opnieuw. De controle op gemeenten is niet goed. Saillant detail is dat er mensen uit Assen bij Muelink & Grol in Groningen te werk gesteld zijn terwijl ik, woonachtig in Groningen, te werk gesteld ben geweest bij Burgerhout in Assen. Burgerhout is onderdeel van de Muelink & Grol groep.

Op een vraag uit de zaal over het basisinkomen stelt Klijnsma dat dat er al is, dat is de AOW. Ze is niet op voorhand tegen een basisinkomen, de bijstand is ook een vorm van basisinkomen volgens Klijnsma. Gelukkig is er iemand in de zaal die haar uit kan leggen dat ze onzin uitkraamt. In iets andere bewoordingen legt hij haar uit dat de voorwaarden voor de bijstand toch echt iets anders zijn dan een basisinkomen. Klijnsma is bezig om de pilots met het basisinkomen goed in te richten. Ze heeft de wethouder van Terneuzen, die zelf een proef wilde doen, gevraagd zich aan te sluiten bij de andere gemeenten die mee doen. Klijnsma wil eerst goed bekijken wat we er onder verstaan. Ze wil de pilot heel graag, er is een uitspraak van de raad van state dus de pilots kunnen binnenkort beginnen. Jetta Klijnsma wil niet in een land wonen waar mensen tegen elkaar worden opgezet.

Ze eindigt de avond met:
”Ons land staat voor samen,
Ons land laat niemand staan,
Maar ik ga straks naar Spanje
Achter een boot op een banaan.”

Hoewel die laatste 2 regels ook door mij bedacht kunnen zijn.

Alexsander Hesse 2017


Meer politiek
Leerwerkplek of dwangarbeid? Waar de boze man Klijnsma mee confronteerde.
Bijstand op maat, doen of niet doen? Ik weet het niet.
Bijverdienen in de bijstand Wat de pers schrijft.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.