Vandaag was het dan zover. De dag waarop ik de nieuwe leider van Nederland live zou mogen aanschouwen, de dag waarop minister-president Jesse Klaver voor een enthousiast publiek zijn verhaal kwam doen in Groningen.

Als ik bij de Oosterpoort aankom staat het al behoorlijk vol met fietsen, op de daarvoor bedoelde plaatsen is geen plek meer dus plaats ik mijn fiets op een daarvoor onbedoelde plek en ga ik de Oosterpoort binnen. Bij binnenkomst word ik begroet door een beveiliger en loop ik naar de garderobe. Ik geef mijn jas af, betaal een euro en loop naar de grote zaal. Bij de toegangsdeur richting de grote zaal word ik begroet door 4 beveiligers en een vrolijk meisje in GroenLinks-shirt. Ik ga eerst nog even pissen, laat op het toilet een aantal flyers achter en ga de zaal in. Er is niet veel plaats meer maar ik vind een plekje.

Over de voorprogramma’s zal ik niet al te lang uitweiden maar een paar punten wil ik u niet onthouden. Lotte mag beginnen met een verhaaltje over Wilders en Trump en dat ze er elke week leden bij krijgen en dat het zo goed gaat met de huis aan huis campagne. Dan mag rapper Massi, een man die heel goed kan rappen, voor een vluchteling. Het punt dat hij wilde maken was dat hij altijd als vluchteling gezien word. Dat als hij een compliment krijgt er aan toegevoegd word, voor een vluchteling. Ik heb de man even gegoocheld en toen ik op afbeeldingen klikte zag ik dat hij ook heel goed kan voetballen….. Voor een Nederlander.

Ineke van Gent vraagt mensen de petitie te tekenen, laat Groningen niet zakken, heeft het over erfelijke armoede en Robin Hood belasting:” Stelen van de rijken, geven aan de armen.” Opvallend omdat onze GroenLinks wethouder in Groningen precies het omgekeerde doet. GroenLinks is volgens mevrouw van Gent voor gelijke kansen, gelijke rechten.

Het laatste voorprogramma is Zihni Özdil, nummer 8 op de lijst van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hij verteld dat volgens zijn vader groep 8 heel belangrijk is. Als hij zijn best niet zou doen zou hij klappen krijgen. Het was een grapje. Het grootste deel van de mensen in de zaal lacht. GroenLinks is blijkbaar geen partij voor slachtoffers van kindermishandeling. Kindermishandeling is om te lachen. Na een sterk verhaal over treitervloggers komt hij met:” Multinationals moeten net zo goed belasting betalen als de hardwerkende Nederlanders.” De hardwerkende Nederlanders. Die had ik niet meer gehoord sinds de 17 seconden van Chantal Nijkerken. Jammer, maar wel GroenLinks waardig, als ze eerlijk zijn.

Dan schalt uit de luidsprekers:” Tonight’s gonne be a good night.” Daar waar de vorige sprekers gewoon vanaf de aarde op het podium stappen moet de wederopstanding van Jezus Christus natuurlijk van de trap naar beneden dalen alwaar zijn volgelingen luid voor hem applaudisseren. Dat Klaver een sterk spreker is kan ik niet ontkennen, in zijn betoog roemt hij Liesbeth van Tongeren voor haar inzet voor het aardbevingsgebied. Ik meen mij te herinneren dat Liesbeth van Tongeren nou juist van de kieslijst was verwijderd omdat ze bij de vorige verkiezing 3x zoveel stemmen had gekregen dan Jesse Klaver maar ik kan me vergissen. Hij heeft ook complimenten voor PvdA(Samsom), SP, D66 en CU, wat hem betreft het hart van een nieuw progressief kabinet. Hij heeft het over hervorming van de belastingen, wat we niet willen moet duurder worden, wat we wel willen moet goedkoper worden. Zo moeten de werknemerskosten omlaag. We moeten de welvaart eerlijk delen en het Nederlanderschap onvoorwaardelijk maken. Hij heeft het over nieuw idealisme, nieuwe hoop. Een beweging die begint bij mensen die zich inzetten. Hij roept mensen op om ambassadeur van de verandering te zijn, het gesprek aan te gaan. Voor de gevestigde partijen komt hij met een quote van Einstein:” Waanzin is hetzelfde blijven doen maar een andere uitkomst verwachten.” Hij eindigt met:” Samen gaan we 15 maart geschiedenis schrijven.” Er volgt een groot applaus uit de zaal.

Dan volgen nog de van te voren zorgvuldig ingestudeerde en door Jesse goedgekeurde vragen van het publiek. Je kon van te voren een vraag insturen en die werd dan misschien aan Jesse gesteld. Als je een vraag had ingestuurd en hij was goedgekeurd zou je vraag gesteld worden door iemand waarvan ze zeker weten dat er geen moeilijke vragen achteraan komen. Heel spontaan zit er een meisje op het podium dat live vragen doorgeeft die via Facebook worden gesteld. Het gaat zelfs zo ver dat er een vraag gesteld word over doventaal waarop Jesse geen antwoord weet, even later komt het antwoord, natuurlijk heel spontaan, via Facebook, waar Linda Voortman zit mee te kijken en die weet het antwoord wel.

Heel de avond heb ik toegekeken, mij geërgerd omdat ik weet wat het beleid word als GroenLinks aan de macht komt, maar ik heb niet gevloekt of gescholden, was ik ook niet van plan, ik was nieuwsgierig toeschouwer. Tot de laatste vraag. Een vraag over het basisinkomen. Hij was de hele avond nog niet genoemd maar daar kwam de naam:” Mattias Gijsbertsen doet hier in Groningen goed werk met proeven met het basisinkomen.” Ik kon een lichte vloek niet onderdrukken. Het viel nog mee, maximaal 15 mensen keken wat vreemd mijn kant uit. Op zich was de opmerking over het basisinkomen wel passend voor de avond. Het is namelijk niet waar. Mattias Gijsbertsen doet geen proeven met het basisinkomen. Jesse eindigt met een oproep om te gaan stemmen.

Na de laatste woorden vanaf het podium sta ik op, ik kijk rond, naar de mensen in de zaal en vraag me af of al deze mensen van mening zijn dat ik, man, vrijgezel, 44 jaar, tegen wil en dank een bijstandsuitkering geen recht meer heb om te leven. Ik vraag me af of deze mensen net als wethouder Mattias Gijsbertsen vinden dat ik moet kiezen tussen dood en dwangarbeid en omdat ik niet nog een keer de dwangarbeid in ga de keuze al voor mij gemaakt is. Het wachten is op de brief of het mailtje. Ik vraag me af of deze mensen wel weten wat er gebeurd als de partij van deze nieuwe messias aan de macht komt, of ze wel weten wat het werkelijke doel is van GroenLinks.

Ik hoop dat ik voor het eerst sinds mijn kindertijd in een zaal heb gezeten vol gelovigen, in een zaal met mensen die geloven in het verhaal van de nieuwe messias. Het zal pijn doen als ze er achter komen dat ze zijn voorgelogen maar ze komen er wel overheen. De meesten zijn nog jong en zullen nog vaker teleurgesteld worden. Zeker als ze straks merken dat hun eigen partij ze in de kou laat staan. Letterlijk en figuurlijk.

Alexsander Hesse 2017


Meer politiek:
Keuzes Heb ik de juiste keuze gemaakt?
Slechte communicatie Ze doen het expres.
Leerwerkplek of dwangarbeid? De beloofde opleiding is er niet.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.