De bijeenkomst van Bijstand op Maat groep 3 vindt plaats in de Bovenkamer. Op het moment dat ik de hoek om loop richting de Bovenkamer zie ik een enorme trap die wel heel ver de lucht in wijst. Spontaan heb ik het zweet in mijn nek staan. Gelukkig is de deur voor de trap op slot en blijkt er verderop een ingang naar het gebouw te zijn. De mannen achter de computer herkennen mij al maar mijn naam weten ze niet meer, ik gelukkig nog wel. Na het aanmelden mag ik met de lift naar boven. De vrouw die bij mij in de lift staat vindt het uitzicht mooi, ik weet weer dat ik hoogtevrees heb.
100 2399 1
De gespreksleider, wederom dezelfde, begint dit keer in het Engels. In het Engels vertelt hij dat de bijeenkomst in het Nederlands is. Daarna vraagt hij in het Nederlands of wij dat hebben begrepen.

Na tien minuten proberen en de hulp ingeroepen te hebben van een medewerker van de Bovenkamer begrijpt de ambtenaar van dienst dat als je op een scherm een filmpje met geluid wilt laten zien dat ook op de laptop het geluid aan moet staan. Het filmpje dat ik inmiddels kan dromen begint dan eindelijk met geluid.

De ambtenaar legt uit dat je in deze groep 50% van de inkomsten mag houden tot 200 euro. Het maakt geen verschil voor de toeslagen behalve de huurtoeslag, dat wordt door de gemeente gecompenseerd met de bijzondere bijstand. Het heeft geen gevolgen voor de langdurigheidstoeslag, de kwijtschelding van de gemeentebelasting raak je wel kwijt als je gaat bijverdienen. Het kan ook gevolgen hebben voor mensen die gebruik maken van de voedselbank.

Meedoen met groep 3 van ‘Bijstand op Maat’ kan gecombineerd worden met een participatiebaan, zo kan iemand die een vrijwilligersvergoeding krijgt ook de inkomsten tot 200 euro volgens de regels van groep 3 houden. Boven het bijstandsniveau telt de vrijlating niet. Iemand die meer verdient dan de bijstand kan dus in deze groep minder overhouden dan iemand die 400 euro verdient en 200 euro mag houden. Meer werken in de maand wordt ook in deze groep ontmoedigd.

Ze weten niet hoe het gaat bij mensen die schulden hebben bij de gemeente. In het ergste geval worden de vorderingen verrekend met de inkomsten, raken de mensen die in de schulden zitten door de extra inkomsten wel hun kwijtschelding bij de gemeente kwijt en kunnen ze ook wachten op de compensatie voor de huurtoeslag. Het meedoen en bijverdienen kan iemand met schulden bij gemeente dus juist geld kosten en daardoor nog dieper in de schulden brengen. Meer schulden noemen ze in Groningen bijverdienen.

De man die vandaag zijn verhaal mag doen heeft gestudeerd en is ondernemer geweest met mensen in dienst. Tijdens de crisis is hij in de schulden geraakt, miljoenen had hij het over, hij heeft zijn medewerkers moeten ontslaan. Hij heeft zelfs op straat en in zijn auto geleefd, daarna in de 24 uurs opvang gezeten waar hij niet blij van werd. Hij heeft een uitkering aangevraagd waarbij hij alles zelf mocht regelen maar zich wel moest melden. Door schuldsanering is hij nu schuldenvrij, hij doet vrijwilligerswerk en is via wat hij ‘het uitzendbureau van de gemeente‘ noemt, Flextensie, aan het werk gekomen bij een schoonmaakbedrijf. Bij het schoonmaakbedrijf heeft hij nu een contract. Hij ziet dit als een opstap. Ik luister naar zijn verhaal en zie het meer als schaamteloze promotie van Flextensie. De man noemt het een uitzendbureau maar dat is het natuurlijk niet.

Ook voor freelancers wordt het bedrag dat ze mogen houden in groep 3 van ‘Bijstand op Maat’ per maand berekend, voor ondernemers aan het eind van het jaar. Ze weet niet of iemand die uit de uitkering moet en er later weer in komt weer mee mag doen met het experiment. Nogal vreemd want maandag wist dezelfde ambtenaar te melden dat als je inkomsten hebt boven de bijstand en ze de uitkering stoppen je niet terug komt in het experiment.

De antwoorden op vragen die ze niet wisten worden naar de aanwezigen gemaild. Ik betwijfel of dit gaat gebeuren voor de datum dat we ons aan moeten melden. Van een aantal mensen hoorde ik dat ze de bevestiging van de aanmelding voor de bijeenkomst dezelfde middag pas hadden ontvangen. Zelf heb ik de bevestiging dat ik naar de bijeenkomsten mag helemaal niet gehad, ik had me toch echt netjes per brief aangemeld. Ik ben gewoon gegaan en ben niet weggestuurd. Een mailadres hebben ze niet, als we achteraf nog vragen hebben moeten we bellen met het klantcontactcentrum, daar weten ze de antwoorden ook zei ze. Een man naast mij merkt op dat je dan van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Als de mensen die bij de organisatie van ‘Bijstand op Maat‘ betrokken zijn de vragen niet kunnen beantwoorden verwacht ik niet dat het klantencontactcentrum dat wel kan. Ze kunnen een antwoord geven. Of het antwoord het juiste is zal dan later moeten blijken.

In mijn gesprek vanmorgen met de gemeentelijke ombudsman heb ik ook kort verteld over ‘Bijstand op Maat’en over de twijfel die ik omschrijf in het verslag over groep 2, ze raden mij aan om een mailtje te sturen naar szw@sozawe.groningen.nl voor een bevestiging zodat ik kan bewijzen dat ambtenaren zich er niet mee mogen bemoeien en mij in het experiment moeten laten als ik mee zou doen. Het mailtje werd beantwoord door de ambtenaar die bij de bijeenkomst vertelde dat we moeten bellen omdat er geen mailadres is. Het was naar haar doorgestuurd.

Ik zal even rustig nadenken over wat ik de afgelopen dagen heb gehoord en dan laat ik u weten of en zo ja in welke groep ik meedoe met “Bijstand op Maat‘. Moet ik daarna niet vergeten ook de organisatie te laten weten dat ik meedoe als ik meedoe.

Alexsander Hesse 2017


Ook over de bijstand:
Frustratie, een jaar later, een jaar erger. Het gaat steeds slechter.
Niet zoeken, wel vinden. Werk gevonden. Mag het helaas niet doen.
Meedoen in de maatschappij. Voor iemand in de bijstand bijna niet te doen.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.