Op dinsdag wandel ik naar de Coendersborg voor de bijeenkomst over groep 2 van ‘Bijstand op Maat’. Volgens Google is het een uur lopen daarom vertrek ik om 18:05 uur. De bijeenkomst begint om 19:15 uur. Ondanks dat ik de afslag naar de Coendersborg mis en daardoor een stukje om loop ben ik om 19:00 uur in de zaal. Ik krijg een kopje koffie, vertel de jongen die mijn naam vraagt wat mijn naam is en ga aan een tafel zitten. Mij valt op dat in tegenstelling tot de bijeenkomst van groep 1 hier vooraf geen vragenlijsten worden uitgereikt, dat doen ze hier achteraf blijkt later. Ik hoor om mij heen enthousiasme over groep 2, vooral het woord opleiding hoor ik vaak voorbij komen.

De gespreksleider is dezelfde als gisteren en zijn verhaal is hetzelfde gebleven net als het filmpje. Een ambtenaar vertelt dat de gemeente minder ruimte voor het experiment heeft gekregen dan gehoopt, dat er in Groningen 12 1/2 duizend mensen in de bijstand zitten, dat er geen maximum aantal deelnemers is voor het experiment en dat ze op 30 oktober beginnen. Er zal niet snel besloten worden om te loten, iedereen zou mee mogen doen. Er zijn al 600 á 700 aanmeldingen binnen, aanmelden kan tot 16 oktober.

Er zijn voor groep 2 van ‘Bijstand op maat’ professionele externe begeleiders ingehuurd, dat zijn er op dit moment 5, ze hebben bijstandservaring. Dat laatste wordt gebracht alsof dat iets positiefs is, alsof de professionele begeleiders ons dan beter zouden begrijpen. In zijn praatje noemt de ambtenaar dat voor sommigen van de deelnemers vrijwilligerswerk of een werkervaringsplaats een mogelijkheid is. In groep 1 was werkverdringing niet toegestaan, in groep 2 noemen ze het werkervaringsplaats en mag het wel.

De ambtenaar zegt dat de mensen anoniem in de groepen zijn ingeloot. Dat als mensen meedoen dat een signaal is dat mensen geïnteresseerd zijn in verandering van de wet. De vragenlijsten zijn voor alle gemeenten die meedoen hetzelfde en Den Haag betaald niet mee aan het experiment. Er wordt verwacht dat individuele begeleiding werkt.

Ook vandaag mag er een ex-bijstandsgerechtigde opdraven die zijn succesverhaal mag vertellen. De man verteld dat hij zijn baan in 2009 was kwijt geraakt, voor zichzelf was begonnen en door de crisis niet meer rond kon komen. Hij heeft 2 jaar in de horeca gewerkt maar moest er toen uit, heeft een werkervaringsplek gehad bij het minimaloket en heeft nu na twee weken training sinds kort een betaalde baan in een callcenter. Of de man een vaste baan heeft, een uitzendcontract of een halfjaarcontract met loonkostensubsidie wordt uit zijn verhaal niet duidelijk.

In deze groep is er een budget voor cursussen, niet voor een dagopleiding. Je gaat zelf een plan maken met de professionele begeleiders om te kijken wat er mogelijk is. Deze begeleiding is meer maatwerk, bij de soos is het strakker en strenger. Een van de begeleiders verteld dat mensen die nu nog niet weten wat ze willen zich ook aan kunnen melden, dan zoeken we dat eerst uit. Er wordt een plan gemaakt voor twee jaar.

Op mijn vraag hoe groot de kans is dat je klantmanager je als je meedoet aan groep 2 van dit experiment gaat stoppen en gaat dreigen dat als je niet snel gaat werken hij of zij je uitkering gaat afpakken antwoord de ambtenaar dat de klantmanager zich er niet mee gaat bemoeien.

Ik ben enthousiast, het lijkt mij wel een goed idee, samen met een professionele begeleider aan mijn toekomt werken. Een toekomst waarvan ik tot gisteren dacht dat ik hem niet had. Maar dat deze ambtenaar zegt dat het niet vanuit de gemeente door een andere ambtenaar tegengehouden gaat worden betekend natuurlijk niet dat het niet tegengehouden gaat worden. Ik heb het immers al vaker gehoord:“ Waarom luister jij naar hem? Is hij jouw klantmanager? Ik bepaal wat jij doet en als ik zeg dat jij de productie in gaat, dan ga jij de productie in. Doe jij dat niet dan pak ik jouw uitkering af!“

Vooraan zit een vrouw die aangeeft nog nooit een probleem met de bijstand te hebben gehad. Ik geef haar een flyer met het adres van mijn website.

Alexsander Hesse 2017


Ook goed om te weten:
Bijstand op maat, groep 1. Verslag over de bijeenkomst over groep 1.
Tijdelijk aan het werk? Fextensie! Verdienen aan bijstandsgerechtigden.
Onafhankelijke cliëntenraad. Zijn ze wel zo onafhankelijk?


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.