De brief over wat er allemaal leeg en opgeruimd moest worden voor de renovatie kreeg ik twee keer. De woningstichting was langs geweest om alles nog eens uit te leggen en de week voordat ze bij mij in huis aan het werk gingen was ook de uitvoerder van het bouwbedrijf nog langs geweest. Alles wat leeg moest had ik leeg en omdat ik van mijzelf niet zo schoon ben had ik ook het aanrecht waar de heren op aan het werk moesten met schoonmaakazijn gepoetst.

De heren waren al enkele uren aan het werk toen er een man van de woningstichting langs kwam. Ik moest die avond het aanrecht schoonmaken want daar moesten ze aan het werk durfde hij mij te vertellen. Blijkbaar is het een belangrijke man of vindt hij dat zelf. Het type dat altijd iets aan te merken heeft. De man die als zijn vrouw het huis schoon heeft haar aan de hand meeneemt door het huis om te laten zien hoe het wel moet. Of hij heeft een vrouw, twee dochters en thuis niets te zeggen, dat is ook een optie. Ik heb uiteraard niet nog een keer het aanrecht schoongemaakt dat al schoon was en toen hij de volgende dag controleerde of ik braaf naar de meester had geluisterd kreeg ik een compliment van die kwal.

Het deed mij denken aan een fabriek waar ik eind jaren negentig heb gewerkt. Iedere keer als we de kolommen hadden schoongemaakt werden ze afgekeurd. Er was altijd wel iets op aan te merken. Wij gingen roken en koffie drinken om vervolgens de man weer te vragen om te komen kijken. “Netjes,” zei hij dan:” zie je wel dat jullie het wel kunnen.” We waren blij dat ze goedgekeurd waren. We hadden wel een kopje koffie en een sigaretje verdient vonden wij. De man was het met ons eens. “Goed gewerkt.”

Alexsander Hesse 2018


Meer leesbaars:
Buikloopje. Wandelen vanwege het buikje.
Getilde tillers. Dwangarbeid bij post.nl.
De man is de baas. Of is dat slechts een gedachte?


Gedichten


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.