De keukentafelgesprekken die de gemeente Groningen wil voeren met bijstandsgerechtigden heten nu ‘Kansen in Kaart’. Ik ben hier blij mee, ik heb geen keukentafel.

“Belangrijk om te weten: uw antwoorden in het gesprek hebben geen gevolgen voor uw uitkering.” staat er in het begeleidend schrijven. Eerst moet er echter een vragenlijst ingevuld worden. Een lijst met 35 vragen. Na de begeleidende instructie brief zoals ze het noemen word er naar naam, adres, geboortedatum en BSN gevraagd.

Vraag 5: Heeft u problemen met het begrijpen van de Nederlandse taal? Vreemd dat er eerst uitleg word gegeven in het Nederlands, vervolgens 4 vragen worden gesteld in het Nederlands en de gemeente Groningen dan ineens denkt:” Goh, meschain begriepn ze’t nait.”

Daarna volgen er vragen over opleiding en werk, vragen waarop de gemeente de antwoorden natuurlijk gewoon al heeft en waarvan ik mij afvraag waarom ze de antwoorden nog eens willen? Het gaat om mensen die langdurig in de bijstand zitten, wil de gemeente nou echt van werklozen horen dat ze geen werk hebben? Of gaat het er om dat deze mensen even weer op hun plek gezet worden? Helaas heb ik het in Groningen vaker meegemaakt, dan doen ze even alsof ze luisteren en je willen helpen om je daarna nog harder de grond in te trappen.

Eerlijk tegen je zeggen dat ze helemaal niet willen dat je uit de bijstand komt omdat ze een zo groot mogelijk bestand met potentiële dwangarbeiders willen doen ze niet. Maar was er zonder de gratis werknemers in Groningen ook een Primark gekomen? Staat toch leuk op de c.v. van een wethouder:” Komst van Primark naar Groningen mogelijk gemaakt.”

De volgende vragen gaan over gezondheid en daarna gaan ze gelijk door met de vraag wat de labbekakken toch de hele dag doen. Vraag 18 vind ik erg opvallend, ze vragen hoe vaak je contact hebt met mensen, deze vraag heeft zelfs een A, een B en een C deel. A gaat over familie, B over vrienden en C over buren. Wat ze bedoelen is volgens mij:
18. Hoe lang denkt u dood in uw woning te kunnen liggen zonder gevonden te worden? De uitkering moet natuurlijk wel snel genoeg gestopt worden. Stel je voor dat de labbekak nog weken of zelfs maanden dood van de uitkering ligt te genieten.

Na een aantal vragen over activiteiten, schulden en mantelzorg komen dan de vragen waarop de gemeente de labbekak zal proberen te pakken. Zelfs de vraag:” Heeft u een cv op werk.nl staan?” word gesteld. Dit is verplicht, dus het antwoord nee betekend dat ze je hebben. Ben je er mooi ingetrapt. Er staat in de brief dat de antwoorden in het gesprek geen gevolgen hebben voor je uitkering. Dit is echter een vragenlijst.

Sukkel! Uitkering kwijt! De gemeente Groningen zal spreken van een succes!
Ze hebben mensen uit de uitkering geholpen.

Bij vraag 29 en verder probeert de gemeente er achter te komen hoe makkelijk ze je kunnen gebruiken voor dwangarbeid. Hoe liever je aan het werk wilt en hoe kleiner je de kans acht iets te vinden des te makkelijker kunnen ze je inzetten als slaaf. Uiteraard eerst met de leugen dat het echt de bedoeling is dat je uit de uitkering komt. Na meerdere keren op deze manier voorgelogen te zijn weet je wel beter. Dan gaan ze dreigen.

Zonder enige schaamte vragen ze zich bij vraag 33 af of ze je vrienden en familie kunnen gebruiken om je verder onder druk te zetten. “Hoe belangrijk vinden de volgende personen het dat u aan het werk gaat/betaald werk zoekt?” Ik zie het gesprek met de ambtenaar van de sociale dienst al voor me:” Meneer Hesse, als u niet doet wat ik zeg bent u niet alleen uw uitkering kwijt maar ook uw vrienden en familie dat beseft u zich toch wel meneer Hesse?” Misschien moet de ambtenaar mijn antwoorden bij vraag 18 nog even terug lezen.

35. Dat de gemeente deze vragen aan mij stelt vind ik:
Nuttig/Niet nuttig
Het staat er echt, dit is geen door mij verzonnen grap!

Dat het gesprek niet vrijblijvend is en niet geweigerd kan worden blijkt wel uit het feit dat de gemeente al een standaard “niet nakomen KiK gesprek” brief klaar heeft liggen.

Met vriendelijk groet,
burgemeester en wethouders van Groningen,
Namens hen, de concerndirecteur Groningen,
Namens deze,
[handtekening]


Het liefst zou ik deze “nieuwe manier van kijken naar mensen die langdurig zijn aangewezen op een bijstandsuitkering” zoals de gemeente het noemt weigeren. Bovenaan de vragenlijst word echter heel duidelijk geschreven:” U gaat de vragenlijst Kansen in Kaart (KiK) invullen.” Een duidelijke opdracht en geen vraag of ik dat wel wil. Het is verplicht.

Er staat geen vraag tussen waarop de gemeente het antwoord niet allang weet en een ambtenaar van de sociale dienst op de koffie zit al helemaal niet op te wachten. Ik woon alleen en ben een man, hoe schoon moet de woning zijn? Te schoon is verdacht want dan kan er wel eens een vrouw zijn. Niet schoon is verdacht want dat kan bewust zijn omdat het anders verdacht zou zijn en dus kan er wel eens een vrouw zijn. Ik heb een tweepersoonsbed, verdacht. Ik heb een enorme hoekbank, verdacht. Ik heb zacht toiletpapier, verdacht.

Maar ach, ik heb een uitkering. Verdacht ben ik toch wel.

Alexsander Hesse 2016


Ook over de bijstand:
Wil jij je eigen inkomen verdienen? Ze doen alsof het werk betaald wordt.
Extra schulden niets aan te doen. Had je maar niet moeten werken.
17 seconden Chantal. Je bent afgeschreven als je niet verplicht moet solliciteren.


Inhoud


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.