Het zal mij en vele mensen met mij een zorg zijn. Het betalen van de zorgverzekering. Eerst krijgen we te horen dat het eigen risico niet omhoog gaat. De boete op ziek zijn blijft volgend jaar €385,-. Niet veel later krijgen we te horen dat de premie van de zorgverzekeraars wel omhoog gaat. Veel omhoog gaat. Heel veel omhoog gaat. Menzis laat de premies zelfs stijgen met 11%. Toch gaat volgens de regering onze koopkracht omhoog. Volgens mij niet. Hoeveel mensen zijn er al die niet naar de dokter mogen als ze ziek zijn?

Als de lonen en uitkeringen hetzelfde percentage stijgen als de zorgverzekeringen heb ik weer vertrouwen in onze regering.

Ik ben er zeker van dat dat niet gaat gebeuren. Wat denkt u dat de werkgevers gaan zeggen als onze grootste vakbond de FNV bij de werkgevers aankomt met een looneis van 11%? Ik denk niet dat er één werkgever is die de vakbond serieus zou nemen. Toch zal onze minister van volksgezondheid er geen traan om laten dat wij volgend jaar 11% meer premie moeten betalen. Haar man wel maar dat zijn vreugde tranen.

Vanmiddag was ik in Den Haag voor de aftrap van het Nationaal Zorgfonds. Ik was er niet alleen, bussen vol mensen kwamen uit heel Nederland.

Verschillende politieke partijen hebben zich al aangesloten bij het Nationaal Zorgfonds, naast initiatiefnemer SP zijn dat 50+, Partij voor de Dieren en de Piratenpartij. Daarnaast zijn ook veel leden van PvdA en zelfs CDA en VVD voor invoering van het Nationaal Zorgfonds zonder eigen risico. Ook zij willen dat mensen weer naar de dokter mogen als ze ziek zijn.

Naast toespraken van politici en mensen die ervaring hebben met problemen door de marktwerking in de zorg werden er filmpjes getoond. Zo werd er een filmpje getoond van Edo Brunner en Arie Koomen die de zorg die er nu is met dank aan de zorgverzekeringen op de hak nemen. Tijdens het praatje dat Edo daarna mocht houden gaf hij aan best nerveus te zijn. Ik vond het fijn om te zien dat zo’n bekend acteur en Gouden Kalf winnaar nerveus was voor een praatje voor publiek. Dan mag ik ook nerveus zijn als ik weer iets ga doen voor publiek. De zenuwen van Edo waren overigens nergens voor nodig, hij had een duidelijk verhaal met net als de meeste andere sprekers hier en daar een open doekje (voor het bloeden).

Een Nationaal Zorgfonds zonder eigen risico. Dat je naar de dokter kan en dan de medicijnen krijgt die je nodig hebt. Dat je als je in het ziekenhuis onderzocht moet worden ook in het ziekenhuis onderzocht kan worden. Dat je niet meer zoals nu mag hopen dat het goed komt omdat de medicijnen en zeker verder onderzoek niet te betalen zijn door de al veel te dure zorgverzekering die het eigen risico al helemaal onbetaalbaar maakt. Het geld is al op, dan moet het eigen risico nog komen. Mensen kunnen iet meer naar de dokter als ze ziek zijn. Het is niet meer te betalen.

Ik zie liever blije gezonde mensen dan de reclames van zorgverzekeraars die op kosten van mensen die door ziekte of ongeval zorg nodig hebben anderen proberen over te halen over te stappen. Overstappen naar een andere zorgverzekering, ook met een eigen risico van €385,-. Die reclames moeten toch ergens van betaald worden. Geld voor die dure reclames is er wel, de zorg interesseert de zorgverzekeraar een stuk minder. Eenmaal overgestapt zit je er een jaar aan vast en als je het even niet kunt betalen mag je ook gelijk niet meer overstappen. Je moet dan wel voor straf meer betalen. Nog meer.

Een Nationaal Zorgfonds zonder eigen risico. Ik ben voor!

Alexsander Hesse 2016


Iets heel anders:
Griepspuit. Even de arm ontspannen.
Dan maar bier. Waarom ook niet?
Dichters in de Prinsentuin. Gedicht en foto’s.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.