Steeds vaker als ik in de spiegel kijk denk ik onbewust terug aan de periode dat ik als jongetje voetbalde. Ik speelde altijd in de laagste jeugdelftallen en we speelden meestal ‘s morgens vroeg. Later op de dag ging ik dan kijken bij de senioren. Eén man viel me daar altijd op, dat de man kalend was is iets te voorzichtig uitgedrukt. Op de rechterzijde van zijn hoofd groeide nog één pluk haar, de man had die ene pluk zo lang laten groeien dat hij dat van rechts naar links over zijn hoofd kamde en eerlijk is eerlijk, het zag er niet eens zo slecht uit. Tenminste, als het windstil was en de man zelf ook stil stond. Het probleem ontstond echter bij wind of beweging. Het plukje wapperde dan vrolijk in de wind aan de rechterkant van het hoofd van de man met als gevolg dat de man meer met het op de plek leggen van het plukje haar bezig was dan met het voetballen. Het eerste elftal heeft hij bij mijn weten nooit gehaald.

De reden dat ik hieraan denk als ik in de spiegel kijk kan er natuurlijk maar één zijn. Ik ben ook kalend. Mijn haarlijn is al geruime tijd aan het terugtrekken en het voorste plukje heeft al een beetje afstand genomen van de rest. Het word steeds moeilijker om het zo te borstelen dat het lijkt alsof ik overal nog haar heb. Naar de zijkanten borstelen is geen optie. Toen ik dat laatst probeerde had ik een vermoeden hoe men het bijbelverhaal heeft bedacht waarin Mozes de Rode Zee splijt. Ik had een soort omgekeerde hanenkam, daar waar bij een hanenkam haar zit zat bij mij niets en andersom. Het wordt tijd voor actie. ook bij mij is kalend een understatement. Ik denk dat ik er inmiddels een paar jaar aan denk maar nu wordt het echt tijd. Het hoofdhaar, body grooming, alles in één inclusief neushaartrimmeropzetstuk apparaat* heb ik in huis. Het gaat nu echt gebeuren.

Als je ouder wordt krijg je steeds meer haar op plekken waar je het niet wilt en steeds minder haar op plekken waar je het wel wilt. Toen ik twintig was had ik haar op mijn schouders maar dat was toen nog gewoon het haar dat vast zat aan mijn hoofd.

100 2386 1

Ruim een uur ben ik bezig geweest in de badkamer, het idee dat ik het ding over mijn hoofd zou halen en dat het haar er makkelijk met bosjes af zou vallen was iets te overmoedig. Het hoofdhaar, body grooming, alles in één inclusief neushaartrimmeropzetstuk apparaat heb ik aan de oplader want die is bijna leeg. Mijn eerste voorzichtige blik in de spiegel deed mij niet vloeken of hard met mijn hoofd tegen een muur of deur bonken dus het valt mee. Tenminste, dat vind ik en ik hoef er niet eens naar te kijken. Alleen vanavond later nog even want ik zag al dat ik wat plekjes niet helemaal goed had meegenomen. De achterkant is wat lastig te zien en ik heb twee oksels.

Alexsander Hesse 2017


Ook zonder haar:
58 zonder ui. Zijn favoriete pizza.
De dienstregeling van de N.S. De trein vertrekt precies op tijd.
Afspraak gemaakt. Dat moet als het niet goed gaat.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.