Als de vader na een week hard werken op vrijdag voor de tv in slaap valt kun je de moeder op straat horen schreeuwen. “Gezellig.” roept ze, gevolgd door opmerkingen die duidelijk maken dat als de man toch gaat slapen hij de volgende week net zo goed weg kan blijven. Enig begrip voor de vermoeidheid van de man is ver te zoeken. Het kind zit er bij en kijkt er naar.

De man zit door de week in de kost voor zijn werk, de vrouw blijft thuis bij kind en Story. Ze begrijpt niet dat de man moe is van zijn werk en de man begrijpt niets van de vrouw en toch blijven ze bij elkaar. Liefde is het niet en het kind vraagt zich af of er ooit liefde is geweest. Later vertelt een oom dat de relatie het resultaat is van een weddenschap om een doos sigaren. De sigaren zijn op, de vrouw is gebleven en het kind is er bij gekomen. Met het versieren van de vrouw heeft de man een doos sigaren gewonnen en zijn leven verloren

Ieder weekend is het raak. De man krijgt de wind van voren en de vrouw ook. Als ze klaar zijn met elkaar reageren ze zich af op het kind. Ieder weekend is het ruzie tot de drank op tafel komt. Het kind zit erbij en kijkt ernaar. Als het kind leert rekenen realiseert hij zich dat hij het resultaat is van een nou-vooruit-maar-dan-omdat-je-jarig-bent-wip. Dat zijn papa en mama ooit smoorverliefd de liefde hebben bedreven kan hij zich niet voorstellen.

Op zaterdag lopen ze door de stad. De ouders voorop, het kind er op gepaste afstand achteraan. Ze zijn trouwe kerkgangers. Een klein maar trouw kerkgenootschap. Het kind ziet de haat die zijn papa en mama voor elkaar voelen als hij achter ze aan sjokt. Tot het moment dat de moeder de vader ineens onverwachts bij de arm pakt. Een voorbijganger krijgt een vriendelijk knikje. Het is een kerkgenoot en het kind weet dat de kerk eeuwige trouw predikt. Voor de gelovigen willen zijn ouders wel even liefde spelen. Het woord hypocriet leert hij later pas.

Alexsander Hesse 2018


Meer:
Jonah’s Ark Moe van het werk wil hij naar een nieuwe cd luisteren.
Ver voor Diftar. Over werken bij de Milieudienst in Groningen.
Bijstand op maat, het gesprek. Kennismaking met de zogenaamde begeleider.


Gedichten.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.