Inmiddels zit ik een klein half uur te zoeken. Moe word ik van mijzelf. Van mijn nieuwsgierigheid. Dit keer gaat het werkelijk nergens over maar toch wil ik het weten. Wie is toch die Van G.?

Ik lees het verhaal ‘Een heeele dikke bibs’ uit de verhalenbundel ‘Tijdloos ouderwets’ van Kees van Kooten. In het verhaal gaat er in de bus naar het vliegtuig een man naast de schrijver zitten. Even later in het vliegtuig, vrije zitplaatsen, gaat de man weer naast hem zitten. Van Kooten herkend de man eerst niet maar even later weet hij wie het is. Hij herkend de man als oud-Kamerlid Van G. van het CDA, ten tijde van kabinet Kok 1.

Van Kooten zal een goede reden hebben om de ex-politicus niet met zijn volledige naam te noemen. Het maakt mij nieuwsgierig. Op Wikipedia vind ik een lijst met alle namen van mensen die voor het CDA in de Tweede Kamer hebben gezetten, dat gaat lekker snel. In de genoemde periode echter geen Van G. Ik zoek verder. Google brengt mij wederom bij Wikipedia en nu bij een lijst van alle Kamerleden uit de genoemde periode. Eindelijk zal mijn nieuwsgierigheid bevredigd worden.

In die periode had het CDA 34 zetels. Omdat ze niet op alfabetische volgorde staan maar op de volgorde waarop ze op het stembiljet stonden begin ik bovenaan te zoeken. Ik zie bekende namen voorbijkomen zoals B., H.B., D. en De H.S., het verbaast mij hoeveel van die lui ik nog ken maar nergens op die hele lijst Van G. Door kabinetsdeelname van de PvdA komt er voor die partij wel een Van G. in de kamer.

Door het zoeken van een antwoord op een vooraf vrij eenvoudig lijkende vraag komen er nu alleen maar vragen bij. Wie is toch verdorie die Van G. van het CDA ten tijde van Kok 1? Ik kom er niet uit. Het zou best kunnen dat Kees van Kooten heeft besloten een pseudoniem te gebruiken voor het Kamerlid om te voorkomen dat nieuwsgierigen er achter komen om wie het gaat. Maar waarom zou hij dat doen? Zoeken naar een oud-Kamerlid van het CDA omdat hij in een verhaal van Kees van Kooten voorkomt. Wie doet dat nou?

Alexsander Hesse 2019


Bent u ook zo nieuwsgierig naar:
Concept M. Inspirerend boek van Aafke Romeijn.
Vuurwerk. Doen we het wel veilig?
Gedundrukt. Serie boekjes bij uitgeverij van Oorschot.


Gedichten.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.