Op 18 mei 2017 sloot ik mijn kaderopleiding van FNV uitkeringsgerechtigden af. Dit was mijn betoog:

In deze bijeenkomst is het de bedoeling dat ik u mijn vakbondsactiviteiten ga presenteren volgens het S.M.A.R.T. systeem. Wat ga ik ondernemen in het kaderwerk de komende periode?

Mijn vraag aan het bestuur is:” Wat mag ik ondernemen in het kaderwerk in de komende periode?” De FNV zegt:” stop de race naar beneden.” maar wat heb ik dan te zoeken bij de FNV? Ik ben al beneden en helaas word mij dat binnen en buiten de vakbond iets te vaak duidelijk gemaakt. Wil de vakbond wel dat ik meedoe? 

“Zo werkt Nederland” is de slogan van de FNV. Ik werk niet en ondanks dat ik kan werken, ik wil werken en ik minimaal eens per maand gevraagd word om ergens te gaan werken, zie ik mijzelf niet weer aan het werk. Niet omdat ik niet wil maar omdat ik niet mag. De straffen en boetes zijn te hoog, dan heb ik het nog niet over de dreigementen die ik te horen kreeg als ik wel de dwangarbeid ging doen die ik moest doen. “ Doe jij dat niet dan pak ik jouw uitkering af.” Ik heb het al genoeg gehoord maar zal u vandaag niet verder lastig vallen met mijn persoonlijke verhaal.

Hoe denkt de FNV over bijstandsgerechtigden? De voorzitter van de sectorraad wist te melden dat mensen die niet meer werken hun bed niet meer uit komen. Recht voor mijn neus beweerde hij dat. Alsof ik en anderen in de bijstand de hele dag in ons bed liggen. Het zal u vast verbazen dat het mij gelukt is om hier op tijd te zijn. Zelfs in de uitnodiging werd er al de nadruk op gelegd dat ik op tijd moet komen.  

Tijdens de cursus kwam ik er steeds meer achter dat waar ik bij uitkeringsgerechtigden het beeld had dat het ging om bijstand of WW er nog andere uitkeringen waren die ik niet kende. Toen ik hoorde over een WIA uitkering heb ik dat na die cursusdag thuis opgezocht via Google. Daar waar ik echter geen beeld had van anderen in de groep en de reden van hun uitkering was er over de bijstand een duidelijk beeld.

Een van de deelnemers wist al snel te melden dat mensen in de bijstand niet willen werken, die zitten wel goed met hun uitkering en toeslagen voegde hij er aan toe. De man die mij er meerdere keren op wees dat ik een gratis opleiding is tot vrachtwagenchauffeur kan doen zal het goed bedoeld hebben, ook dit is echter onzin. Er zijn vrachtwagenchauffeurs die niet aan het werk komen maar wel beschikken over de benodigde papieren en aan de andere kant deelt het UWV scholingsvouchers uit aan mensen die vrachtwagenchauffeur willen worden. 

BIJNA IEDEREEN KRIJGT € 2500,- SUBSIDIE! Staat er met grote letters op de website van rijschool Oosterpoort in Groningen. Het geld is inmiddels op maar ik had er geen recht op gehad, ik heb geen uitkering van het UWV en hoor dus niet bij bijna iedereen. Overigens heeft het UWV enkele jaren geleden hetzelfde spelletje gespeeld met rij-instructeurs. Ik neem aan dat u weet hoe dat is afgelopen.
    
Over Asito, een schoonmaakbedrijf dat 1.000 medewerkers vervangt door mensen met een achterstand, zoals ze dat noemen, zegt Renate Bos van FNV schoonmaak : „We zagen onlangs in Zwolle dat reguliere schoonmaakkrachten werden vervangen door bijstandsgerechtigden, die onder Asito-vlag een jaar lang gratis aan de slag gingen. Onder het mom van stage. Zo werd de ene kansarme vervangen door een nog goedkopere andere kansarme. Heel goed dat ze deze mensen helpen, maar ik hoop dat ze allemaal wel onder de schoonmaak-cao vallen. Gelijk loon voor gelijk werk.” 

Hoezo heel goed dat ze deze mensen willen helpen? Dat willen ze niet, ze willen gratis personeel. Niets meer en niets minder. Wacht even, wel meer want ze krijgen ook nog subsidie voor begeleiding. Begeleiding die er, ik heb het zelf meegemaakt bij Burgerhout, IKEA en DSW stadspark niet is. Waarom dan toch als FNV positief over dit soort uitbuiting van bijstandsgerechtigden en anderen die een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt hebben?

Wat wil ik als kaderlid van de FNV de komende tijd ondernemen? Ik denk dat het belangrijkste is dat de mensen binnen de bond een duidelijk beeld krijgen van wat het inhoud om een bijstandsuitkering te moeten hebben. Ja, het is moeten want werken mag niet. Het mag pas als er onbetaald werk is dat onder bedreiging gedaan moet worden. Ik wil graag een duidelijk beeld van ons bestuur over het aantal mensen in de bijstand die lid zijn hier in Groningen om zo een beeld te kunnen vormen van wat er het meeste speelt en wat we kunnen doen. Misschien in eerste instantie met een survey op internet? 

Ondertussen lijkt het mij het beste om te zorgen dat er flyers komen waarmee we op het Uitbuiterplein kunnen staan om mensen er op te attenderen dat er ook een sector uitkeringsgerechtigden is binnen de FNV. Hierin kunnen we de successen opnemen zoals de bloemenvouwers in Aalten, Post.nl en heel duidelijk maken dat we willen dat werken zonder loon stopt! Niet voor even maar voor altijd. Geen werkervaring, re-integratie onzin meer, werken wordt betaald. 

Zelf dacht ik toen ik het eerst las over FNV uitkeringsgerechtigden dat het een grap was, een parodie. De FNV zal er niet zijn voor ons labbekakken, dacht ik.
Tot zover de S.

Dan nu verder met de M. van meetbaar. 
Het is bereikt als er geen enkele gemeente meer het lef heeft om aan mensen te vragen om zonder loon te werken. We zijn op de helft als gemeenten niet meer eisen van mensen om te werken zonder loon. Ik ben al blij als het in de gemeente Groningen lukt om samen met andere, nieuwe bijstandsgerechtigde leden de dwangarbeid te stoppen.

Acceptabel
Is het acceptabel om hiermee aan de slag te gaan? Vind ik wel.

Realistisch
Het is zeker realistisch om dit onderwerp aan te pakken, zeker gezien de onwetendheid binnen de bond, of het realistisch is om tot het gewenste resultaat te komen zal later moeten blijken.

Tijd, wanneer heb ik mijn doelstelling bereikt.

Ik heb mijn doelstelling bereikt als mensen met een bijstandsuitkering zich niet langer in een hoekje gedrukt voelen.
Ik heb mijn doelstelling bereikt als mensen met een bijstandsuitkering durven opkomen voor hun rechten. 
Ik heb mijn doelstelling bereikt als ik het zoveelste hypocriete bericht van onze wethouder lees, ik niet reageer en ik een paar uur later van verschillende andere bijstandsgerechtigden lees dat onze wethouder zelf de oorzaak is van schulden en zelfmoord. 
Ik heb mijn doelstelling bereikt als mensen met een bijstandsuitkering niet meer bang zijn voor hun klantmanager, niet meer thuis blijven omdat er op ze neer gekeken word. 
Als mensen met een bijstandsuitkering als mensen gezien worden en niet langer als de allerzwakste kansarme laagopgeleide labbekakken met afstand tot de arbeidsmarkt aan de onderkant van de samenleving.

Dàn heb ik mijn doel bereikt.

Alexsander Hesse
Meer kansarmen:
Wil jij je eigen inkomen verdienen Twee jaar werken zonder loon.
De groene stoel Vluchtelingen verdienen geen cao loon.
Uitnodiging voor gisteren. Hoe kan het dat er niemand was?


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.