‘Meteen taalles en baan asielzoeker’. Dat is de kop van het artikel in het Dagblad van het Noorden van vandaag, vrijdag 27 januari 2017. Als Geert Wilders dit leest zal hij zijn geluk niet op kunnen. Hoeveel zetels zal het hem opleveren? Gisteren het aftreden van Ard van der Steur en nu dit. De meeste partijen in de Tweede Kamer sluiten de partij van Wilders, de PVV, uit. Hoe lang kunnen we nog uitsluiten dat met dit soort koppen in de kranten en het gedrag van de huidige ministers, de PVV binnenkort helemaal geen coalitie meer nodig zal hebben? Sophie in ‘t Veld van D66 wil Wilders best een handje helpen.

Enige tijd geleden zag ik een peiling van Geen Stijl waarop de overgrote meerderheid van de stemmen naar de PVV gingen. De PVV zou volgens deze site alleenheerser worden. Tweede werd in deze, natuurlijk volstrekt onbetrouwbare, peiling de Piratenpartij. Wat was de Piratenpartij hier blij mee. Trotse berichten op Twitter van de piraten. Dat was het moment dat ik besloot niet op de Piratenpartij te stemmen.

Het artikel begint met:” Asielzoekers in heel Europa moeten vanaf dag één taalles, veilig onderdak en liefst ook een baan krijgen.” Sophie in ‘t Veld is Europarlementariër voor D66 en is voor één Europese asielopvang omdat door verschillende regels volgens mevrouw In ‘t Veld landen met goede voorzieningen gestraft worden met het hoogste aantal asielzoekers. D66 ziet asielzoekers als een straf. Houd u daar even rekening mee op 15 maart?

Het idee dat zoals nu asielzoekers na 6 maanden worden losgelaten op de arbeidsmarkt
gaat In ’t Veld niet ver genoeg. “ Niemand wint erbij als asielzoekers eerst zes maanden uit hun neus zitten te eten.” vind ze. Daar gaan we weer, dus naast de bekende partijen als VVD, PVV, PvdA en GroenLinks vind ook D66 dat mensen, in dit geval asielzoekers maar er zou ook uitkeringsgerechtigden kunnen staan, die geen baan hebben uit hun neus zitten te eten. Houd u daar even rekening mee op 15 maart?

Krijgen de asielzoekers bij aankomst gelijk taalles en een baan dan begint de integratie meteen volgens mevrouw In ‘t Veld. Integratie, dat is hetzelfde als re-integratie maar dan de eerste keer. Ik vermoed als ik dat lees dan ook dat de asielzoekers vanaf dag één ingezet zullen worden als gratis arbeidskrachten, als slaven die dankbaar voor het hier mogen zijn aan het werk moeten, onbetaald.

Dat had ik mooi verkeerd gedacht. “ En als blijkt dat ze toch geen recht hebben op asiel, is er nog geen man overboord. Dan hebben ze ervaring opgedaan en geld verdiend.” Dit is koren op de molen van de vreemdelingenhatende Wilders supporter. Zij krijgen een baan en wij moeten werken zonder loon. Ze pikken onze banen in. Dat stond op Facebook. Maar nu staat het ook in het Dagblad van het Noorden. Met dank aan Sophie in ‘t Veld van D66.

Ik geloof er helemaal niets van. Mevrouw In ‘t Veld kan mij niet wijsmaken dat ik niet mag werken en dat voor de net binnengekomen, de taal niet sprekende, asielzoekers de banen voor het oprapen liggen. Er zijn niet voldoende banen. Niet voor Nederlanders en niet voor asielzoekers. Zijn er wel banen dan mogen ze van mij aan de asielzoekers gegeven worden. Ik hoef niet meer zo nodig, over minder dan een half jaar heb ik 3 jaar niet meer gewerkt, dat schijnt het punt te zijn waarop je kansloos bent voor de arbeidsmarkt. Ik vind het prima, het kapitalisme heeft van mij gewonnen. Ik doe niks meer. Bijna niks. Wie schrijft, die blijft. Ik blijf nog even.

Gisteren is in New York de Doemdagklok een halve minuut vooruit gezet, het is nu twee en een halve minuut voor twaalf. De achterliggende gedachte is dat om twaalf uur de ‘dag des oordeels’ aanbreekt. Ik eet nog snel even iets, uit mijn neus, luister naar Iron Maiden’s “Two minutes to midnight” en wacht rustig op de brief van de gemeente over mijn ‘dag des oordeels’. De brief die zal komen, wanneer weet ik niet, gelukkig niet. Het mag van mij langer duren dan twee en een halve minuut. Veel langer.

Alexsander Hesse 2017


Meer politiek:
Pechtoldiaans taalgebruik. Hij bedoelt iets anders.
Waar een wil is maar de weg is weg. Betaald werk.
Lijstduwers. Al hebben ze genoeg stemmen ze doen niet mee.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.