In de autobiografie Werkkleding van Jan Wolkers krijg ik een heel ander beeld van Wolkers dan ik had. Ik dacht bij Jan Wolkers vooral aan de film ‘Turks Fruit’. Het boek heb ik helaas niet gelezen. De Jan Wolkers die ik ken van “Ik lik de stront van je reet.” was naast schrijver vooral kunstenaar. In het boek Werkkleding staan veel foto’s van werk van Wolkers. De beelden en schilderijen worden begeleid door korte teksten. Daarnaast staan er krantenknipsels over Wolkers in. Veel teksten komen uit boeken, in het begin vooral uit ‘Terug naar Oegstgeest’ maar later ook uit andere boeken van Wolkers. Zelf heb ik alleen ‘Kort Amerikaans’ in mijn bezit maar die staat nog op mijn to lees lijst.

Ik vraag me af onder welke steen ik heb geleefd dat mijn beeld van Jan Wolkers zo bekrompen was. Jan Wolkers blijkt zoveel meer dan” Maak me geen kind.” Werkkleding is een autobiografie tot 1971. Dus van voor mijn tijd. Mijn biografie is in dat jaar nog niet eens begonnen. Of het zou de verwekking moeten zijn. “Nou, vooruit dan maar omdat je jarig bent.”

Ik lees dat het beeld ‘Vrouw met kat’ in de stad Groningen staat. De stad waar ik woon en bijstand ontvang. Het beeld staat op de hoek van de Paterswoldseweg en Laan van de Vrede. Dat is iets meer dan twee kilometer lopen. Dat beeld wil ik in het echt bekijken. Ik ga wandelen.
werkkleding Jan wolkers, beeld olga met de kat vrouw met kat
Het staat er nog. Een mooi beeld met bloemetjes en molshopen eromheen. Niels Merel heeft het er maar druk mee. In het boek wordt bij het beeld alleen over ‘vrouw met kat’ gesproken terwijl op de website Staat in Groningen wordt gesproken over ‘Olga met kat’ Het plaatje onder het kunstwerk geeft de keuze, daar staat ‘Olga met de kat/ vrouw met de kat’. Waar het eerst ging om een willekeurige kat blijkt het op het plaatje uit 1960 bij het in 1956 gemaakte beeld om dé kat te gaan. Misschien is het maar een detail maar voor de kat waarschijnlijk wel een belangrijk detail. “Hoezo kat? Ik ben dé kat verdorie. Miauw!”

Alexsander Hesse 2019


Meer lezen:
Sporten door Winnie. Ik moet sporten van Winnie de Poeh.
Als ik het nog niet was. Maar ik ben het al wel.
Tweede kerstdag. Cuba en Libre zien de sneeuw.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.