Zojuist had ik in de mail het bijna wekelijkse bericht dat werk.nl het binnenkort een paar uur niet doet. Normaal lees ik die berichten niet omdat ik toch niets heb met werk.nl. Ik heb een bijstandsuitkering en hoef geen opdrachten uit te voeren in een werkmap. Dat is voor mensen met een uitkering van het UWV. Toch werd ik nieuwsgierig en besloot ik om even op de website die aanstaande dinsdag enkele uren niet bereikbaar is te gaan kijken. Ik log in met digiD en zie het volgende beeld.
werk nl vacatures
55 vacatures zijn er die bij mijn c.v. passen. Als dat geen goed nieuws is. Er moet toch iets tussen zitten. Natuurlijk realiseer ik mij dat ik in 2013 al eens een klacht in heb gediend bij het UWV over het plaatsen van nep-vacatures op werk.nl maar dat zal nu toch niet meer zo zijn.
werk nl antwoord klacht 14 11 2013
Niet alle vacatures op werk.nl zijn niet bestaande vacatures staat er, als je goed je best doet en flink zoekt zou het mogelijk moeten zijn om op werk.nl bestaande vacatures te vinden. Dat was in 2013, inmiddels zijn we 4 jaar verder. In het begin kom ik een aantal serieuze vacatures tegen. Het gaat om het steigerbouwbedrijf waar ik in 2013 een paar weken voor gewerkt heb. Helaas kan ik dat werk door mijn hoogtevrees niet doen. Op een steiger werken die er al staat lukt wel maar met volle handen van een trap lopen waar de leuningen al vanaf zijn gaat me niet lukken. Bovendien is het via een uitzendbureau, het is tijdelijk en zoals bekend word je in Groningen gestraft als je tijdelijk werkt.

Na een aantal vacatures waarvan ik denk:” Als ik zou mogen zou ik er op kunnen solliciteren.” begint het bekende probleem van werk.nl zich weer voor te doen. De eerste vacatures die alleen bedoeld zijn voor mensen met een Wajong uitkering komen voorbij. Is het nou zo moeilijk om daar iets aan te doen? Ik heb geen Wajong en dat weten ze bij werk.nl. Vervolgens krijg ik een aantal vacatures van Werkservicepunt Zeeuws-Vlaanderen. Ik woon in Groningen, ook dat is bekend. Bovendien hebben we in Groningen ook zoiets en gaat het bij zo’n werk- of werkgeversservicepunt niet om betaalde banen al doen ze vaak wel net alsof. Zodra je bent aangenomen krijg je dan te horen dat het gaat om een proefperiode met behoud van uitkering. Helaas heb ik ook hier ervaring mee. Zelfs Meesterwerk komt voorbij. Via dat bedrijf heb ik onbetaald moeten werken bij Burgerhout in Assen. Op heel werk.nl heb ik geen enkele vacature gevonden waarop ik kan of mag solliciteren. Zo erg vind ik dat ook niet, mensen die mijn column van gisteren over de regels van het CBS met betrekking tot werkloosheid hebben gelezen weten dat ik niet werkloos ben ondanks dat ik al 3 jaar een bijstandsuitkering heb. Ik hoef echter maar één keer te solliciteren en ik ben werkloos en wie wil dat nou? Als het even kan wil ik voorkomen dat ik werkloos word. Het liefst heb ik natuurlijk een betaalde baan.

Ben ik vrijgezel?

Dat is iets wat ik mij na gisteren serieus afvraag. Ik heb geen vriendin dus het zou logisch zijn dat ik als vrijgezel in de statistieken sta. Maar is dat wel zo? Als je de afgelopen weken niet naar werk hebt gezocht ben je volgens de statistieken niet werkloos. Ben ik dan wel vrijgezel ondanks dat ik de afgelopen weken niet naar een vriendin heb gezocht? Zijn jongeren vanaf 15 jaar die de afgelopen weken naar een vriendin hebben gezocht al is het maar een tijdelijke vriendin wel vrijgezel omdat ze wel hebben gezocht zoals jongeren die naar werk voor een paar uur hebben gezocht werkloos zijn? Het probleem zou makkelijk op te lossen zijn door op zoek te gaan. Solliciteer ik op een baan dan ben ik werkloos. Zoek ik een vriendin dan ben ik vrijgezel maar ik zie op tegen een gesprek met een mij onbekende vrouw. Ze vraagt me vast wat ik doe voor de kost, wat voor werk ik heb. Ik wil niet liegen en zeg dat ik geen werk heb. Als ze dan zegt:” oh, je bent werkloos.” moet ik uitleggen dat ik niet werkloos ben. Wel vrijgezel.

Alexsander Hesse 2017


Meer over uitkeringen:
Spoed contact Snel contact opnemen, de gemeente heeft een vacature voor mij.
Ziekte: Uitkering Iemand die een uitkering heeft moet wel ziek zijn.
Wil jij je eigen inkomen verdienen? Op de poster doen ze alsof het gaat om betaald werk.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.