Toen ik afgelopen dinsdag het stuk las over de man die omdat hij zijn buren helpt zijn uitkering was kwijtgeraakt had ik een beetje hoop dat er nu iets zou veranderen. Dat de gemeente Groningen, dat de medewerkers van wethouder Gijsbertsen nu eindelijk zouden toegeven wat er gebeurt bij de sociale dienst in Groningen. Dat het grote aantal reacties op verschillende pagina’s op social media zouden zorgen dat de ambtenaren zouden zeggen:“ We doen het niet langer, we willen deze mensen niet langer op deze door de wethouder geëiste manier behandelen. We nemen contact op met de krant en zeggen dat we bijstandsgerechtigden moeten straffen en beboeten om niets, we geven toe dat mensen in de bijstand niet op eigen initiatief aan het werk mogen, dat we dan vorderingen moeten maken van jaren geleden om ze duidelijk te maken dat ze niets mogen, dat ze eigendom zijn van de wethouder. Dat hij en hij alleen bepaalt wanneer iemand de bijstand uit mag.“

Als ik had geslapen was het misschien een droom geweest want het artikel dat het Dagblad van het Noorden vandaag publiceert valt erg tegen. Natascha van ’t Hooft doet zelfs een poging om bijstandsgerechtigden de fout in te laten gaan door te beweren dat 20 euro aannemen van een buurman die je hebt geholpen met verhuizen best mag. Ik ben benieuwd wat de belastingdienst hier van vindt. Van de gemeente Groningen mag je best 20 euro zwart verdienen. Ach ja, bij Flextensie betaal je ook geen belasting. Van je uitkering gaat wel belasting af al mag je niet weten hoeveel en vertellen ze je alleen het netto bedrag. Dat is handig want bij een vordering vindt brutering plaats en hoeveel belasting er betaald is weten alleen de gemeente en de belastingdienst. Een brutering kan daardoor wel eens veranderen. Waarom een brutering bij mij in een paar weken bijna verdubbeld is wist mijn klantmanager niet, ze zou het uitzoeken. Acht weken geleden.

In het artikel wordt duidelijk dat als je een anoniem verhaal maar geloofwaardig genoeg maakt het heel makkelijk is om een bijstandsgerechtigde te laten onderzoeken. Dat de kans bestaat dat de gemeente dat achter de rug van de bijstandsgerechtigde om doet verbaast me niet, eerlijk zijn ze immers al jaren niet meer tegen bijstandsgerechtigden. Mensen, echt. Ik wil heel graag een betaalde baan maar ik mag niet. Al jaren niet.

bijverdienen
Al het geld dat je verdient moet je doorgeven staat er. Maar even later hoeft dat ineens niet meer volgens Natascha van ’t Hooft.
bijverdienen mag toch of niet
Dat laatste is niet waar, je mag niets aannemen. Je mag van niemand iets aannemen. Een vrouw die 50 euro van haar moeder krijgt om iets voor de verjaardag van haar kind te kopen wordt bestraft. De 50 euro moet terugbetaald worden en ze krijgt 10% korting op de uitkering omdat ze inkomsten heeft verzwegen. Trap er niet in. Met het artikel uit het dagblad naar je klantmanager gaan heeft geen nut want er is bij de gemeente altijd maar één persoon die precies weet hoe het zit. Dat is de persoon waar je op dat moment mee praat.

Alexsander Hesse 2017


Ook schaamteloos:
De groene stoel. Crowdfunden voor een restaurant waar vluchtelingen gratis moeten werken.
Spoed contact. Valse hoop geven op betaald werk.
Leeftijdsdiscriminatie door de gemeente Groningen. Iedereen ouder dan 22 afschrijven.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.