Wat is dat toch met succesvolle mensen dat ze moeten uitdragen dat ze mislukkelingen en minderwaardigen willen helpen? Dat ze vaak juist het tegenovergestelde bereiken lijken ze niet te begrijpen. De succesvollen kunnen niet weten hoe het is om vernederd, uitgekotst en uitgescheten te zijn juist omdat je gewoon mee wilt doen, gewoon mens wilt zijn met bijbehorende rechten. Zij hebben rechten, zij hebben een eigen wil, zij bepalen zelf wat ze doen met hun leven. Ik en vele anderen met mij hebben die rechten niet en zullen die rechten ook nooit krijgen. Mijn eigen wil wordt bepaalt door mijn eigenaar. Dat is nou eenmaal zo besloten en dat zullen ze nooit terugdraaien.

Gisteren in het AD mocht vechtsporter Rico Verhoeven vertellen over persoonlijke berichten van fans. Ze vertellen hem over hun behoefte aan een betaalde baan. Ik begrijp wel dat ze daarvoor contact zoeken met een grote sterke vechter. Mij is immers te pas en te onpas duidelijk gemaakt dat ik geen andere keuze heb dan levenslange bijstand. Wat zou het dan fijn zijn als Rico Verhoeven voor mij een paar van die ambtenaren een kopje kleiner zou maken om mij de rechten die voor mensen normaal zijn terug te geven.

Maar juist daar wringt de schoen. Rico doet niets anders dan het cliché verhaal vertellen wat ik al jaren hoor. Want dat ik als ontmenselijkte door Rico Verhoeven naar een betaalde baan geholpen ga worden kan natuurlijk niet. Nee hoor, ‘Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid’ luid de kop. Zo’n stuk moet ik helemaal niet lezen. Ik weet het. Het is het zoveelste propagandastuk dat moet aantonen dat geen werk hebben een keuze is. Waarom weet ik me dan weer niet in te houden?

De website heet heelnederlandwerkt.nl. Een beetje een vreemde, provocerende naam voor een website waarop je alleen werklozen aan werk wilt helpen en de overige 90% die niet werkt maar wel graag een betaalde baan wil buitensluit. Ik mag niet werken, ik ben het niet waard om betaald te worden als ik werk en mijn eigenaar, de gemeente Groningen, bepaald voor mij wat ik wil. Mijn eigen wil ben ik immers al jaren kwijt. Toch kan ik het niet laten en kijk op de website.

Wat mij als eerste opvalt is dat de vacatures die ik vind, productiewerk Groningen, niet veranderd zijn te opzichte van 7 jaar geleden toen ik mijn laatste poging deed om uit de macht van mijn eigenaar te ontsnappen. Een poging die mij de gebruikelijke boete opleverde, ik mag immers niet werken. De gemeente Groningen is er duidelijk over. De eerste vacature is zelfs de werkgever waar ik mijn laatste stap op de arbeidsmarkt heb gezet. De naam staat er niet bij, alleen de naam van het uitzendbureau, maar de tekst van de vacature is duidelijk. 650 meter vanaf huis is werk. Betaald werk. Ik mag het niet doen van mijn eigenaar. Ik ben het niet waard om betaald te worden als ik werk.

Gisteren is de website online gegaan staat in het stuk. Maar meneer Verhoeven, hoe kan het dan dat ik vacatures zie die al 23 dagen geleden zijn geplaatst?

De quote in het midden, dik gedrukt :” Ik ging nadenken. Wat kon ik doen om in één keer zoveel mogelijk mensen te helpen.” Waarom lees ik dit? Het gaat Rico Verhoeven om het helpen van mensen. Ook voor hem ben ik als ontmenselijkte allang afgeschreven. Het is natuurlijk niet voor niets dat het gaat over werkloosheid. Dat betekent immers dat het gaat om mensen die nu niet werken maar dat recht wel hebben. Die solliciteren en direct kunnen beginnen. Ik solliciteer niet omdat ik niet mag werken. Waarom doet Rico daar niets aan als hij zo graag wil helpen?

Nee, dit slaat werkelijk nergens op. De website is een dertien in een dozijn website, net iets beter dan destijds ‘zelf aan het werk’ maar slechter kan ook niet. De vacatures zijn rechtstreeks overgenomen van andere sites en bij elkaar geraapt alsof de werklozen te achterlijk zijn om zelf een vacature te vinden en het echte probleem wordt ook hier niet aangepakt of benoemd. Het probleem van de ontmenselijking, van de dwangarbeid en slavernij waardoor een groot aantal voorheen betaalde banen nu ingevuld worden door slaven met behoud van uitkering.

Weet Rico Verhoeven dat zodra iemand vanuit de bijstand een betaalde baan accepteert de gemeente ingrijpt? Weet Rico Verhoeven welke straf ontmenselijkten krijgen als ze proberen uit de macht van de gemeente te ontsnappen? Ik denk het niet. Ik ben bang dat Rico Verhoeven weer een bekende Nederlander is die hiervoor gebruikt wordt en denkt iets goeds te doen. Iets te doen voor personen in een situatie waarin hij zelf nooit zal komen. Helpen. Ik kots van het woord. Puur en alleen al omdat in de gemeente Groningen dat woord volledig verziekt is. Iemand die werkt hoef je niet aan werk te helpen. Iemand die geen schulden heeft hoef je niet te helpen met schuldenproblematiek. Juist dat is wat PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie in Groningen doen. Mensen kapot maken, werkgevers overtuigen om mij en vele anderen niet te betalen als wij werken. Wij zijn het immers niet waard om betaald te worden als wij werken. Wij moeten werken voor een uitkering, onder bedreiging van de gemeente Groningen bij Burgerhout, IKEA, Reclameland en al die anderen die genieten van het gratis personeel.


Dat de gemeente Groningen zelfs de politie en het OM inzet als een ontmenselijkte niet meer bruikbaar is maar te laf om zijn leven te beëindigen zegt wat dat betreft genoeg. Ik kan werken, ik wil werken maar ik mag niet werken. Daarom ben ik dus niet werkloos en tel ik ook voor Rico Verhoeven niet mee.

Rico zegt in het stuk dat hij met deskundigen is gaan praten. Welke deskundigen dat zijn staat er niet bij maar ik was het niet en ook andere slachtoffers van het regime, andere ontmenselijkten zal hij niet gesproken hebben. Het zullen ongetwijfeld mensen zijn geweest die hij heeft gesproken. Mensen die wel mogen werken, die wel rechten hebben. Mensen die voor hun werk doen alsof ze mensen aan het werk helpen. Maar als iedereen die voor zijn werk mensen aan het werk helpt daadwerkelijk mensen aan het werk zou helpen zouden dat de enige mensen zijn die nog aan het werk geholpen moeten worden. Een klantmanager die bijstandsgerechtigden uit de bijstand laat zorgt dat zijn eigen baan verloren gaat. Dat zullen ze dus nooit doen.

Rico Verhoeven zal het natuurlijk nooit meemaken dat hij een paar dagen voor een gevecht te horen krijgt dat hij niet meer nodig is. Dat hij dan een paar dagen later te horen krijgt dat hij is vervangen door iemand die helemaal niet wil vechten en die zijn gevecht dus heeft moeten overnemen met behoud van uitkering. Helaas heb ik, die graag wil werken, de ervaring wel dat ik vervangen ben door iemand die het werk gratis en onder bedreiging moet doen. Ook heb ik zelf gratis en onder bedreiging werk moeten doen wat daar voor nog betaald werd.

Als Rico Verhoeven mij zou willen helpen kan dat maar op één manier. Stop de ambtenaren die mij vernederen. Stop de ambtenaren die mijn wil bepalen. Help mij mijn mensenrechten terug te pakken. Recht op een advocaat heb ik niet. Recht op psychische hulp heb ik niet. Wat zou het fijn zijn als ik recht zou hebben op een vechtsporter die de weg naar de arbeidsmarkt voor mij vrij zou slaan. Ik ben bang dat het niet gaat gebeuren. Ik ben niet werkloos, ik ben afgeschreven. Ik tel niet meer mee.

“ De basis van het platform is dat we werkgelegenheid willen boosten, zodat heel Nederland kan werken.” is de laatste zin van Rico Verhoeven. Kan werken! Niet mag werken, niet wil werken maar kan werken. Natuurlijk kan ik werken, natuurlijk wil ik werken. Ik mág niet werken!

Alexsander Hesse 2021


Iets heel anders:

Als je haar maar goed zit. De kappers gaan weer open!
Voedertijd. Om zes uur hebben we honger.
Stappen zoals toen. Voor Corona. Voor de leeftijd gerelateerde driedagenkater.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.