Lévi WeemoedtVrijdagmiddag om 16:00 uur was er bij boekhandel Van Der Velde in Groningen een dubbelinterview met Lévi Weemoedt en Ôzcan Akyol. Het was georganiseerd vanwege de door Ôzcan Akyol samengestelde dichtbundel ‘Pessimisme kun je leren!’ Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Lévi Weemoedt.

Ik heb gelachen en nog iets geleerd ook. “De geest komt later.” is één van de opmerking die ik in mijn boekje heb genoteerd. Aangezien ik geen verdere context heb opgeschreven begrijpt u als trouwe lezer natuurlijk dat ik geen idee heb wat hij daarmee bedoelde. Het was iets met een vliegtuig. Weemoedt wordt herkend bij de Lidl vertelt hij. Ik vermoed dat het verschil tussen hem en mij is dat hij als zichzelf herkend wordt.

Levi WeemoedtDie middag komen we er ook achter dat Ôzcan Akyol verlegenerder is dan je zou verwachten. Zijn favoriete gedicht gaat over het onvermogen om iets aan een meisje te vertellen. Hij heeft het gedicht aan de muur hangen. Om zijn onvermogen te compenseren vertelt Akyol dat het gedicht altijd is blijven hangen. De relatie ging uit maar het gedicht bleef hangen, ook na het einde van de volgende relatie bleef het gedicht hangen. Hij schijnt een hele mooie vriendin te hebben.

Na een aantal gedichten die te droevig zijn om niet om te lachen gaan ze naar beneden om bundels te tekenen. Ik heb geen bundel maar boekhandel Van Der Velde heeft daar een oplossing voor. Ze verkopen de bundels. Ik koop een boek en sluit achteraan in de rij. De enorme lange rij. Terwijl een schrijver volgens Lévi achter zijn bureau moet zitten omdat zijn muze contact op kan nemen. Ik heb mijn telefoon bij mij en vertrouw er op dat ze dan eerst belt.

Een vrouw voor mij in de rij vraagt aan haar man wijzend op een foto aan de wand:” Hoe heet die man ook alweer, die werd toen zo bedreigd.” Hij weet het niet. Ik wel, het is Salman Rushdie. Ik Lange rij voor een handtekening van Lévi Weemoedt ben trots, ik had het goed. Even later is de vraag hoe die Hongaarse radiopresentator heet. Martin Simek! Weer goed. Een man achter ons verbetert dat Simek een Tsjech is. Eigenwijze kerel, ik reken het gewoon goed. We hebben het nog even over Rawie en dan wordt het wachten beloond en krijg ik, nadat Weemoedt ontdekt dat in één van de vele ter tekening gegeven boeken van de man voor mij al een handtekening van hem staat, zijn krabbeltjes in het boek. Om Ôzkan Akyol niet teleur te stellen mag ook hij een handtekening zetten.

Omdat ik pessimisme niet meer hoef te leren wil ik de bundel van achteren naar voren lezen, zo hoop ik pessimisme juist af te leren. Lukt dat niet dan ga ik zondag gewoon weer naar Van Der Velde. Dan is er een lezing van Iris Sommer. Zij is psychiater.

Alexsander Hesse 2018


De volgende avond, net na het eten.


Ôzcan AkyolLévi Weemoedt

Een paar van mijn eigen gedichten:
Jij lacht zo lief. Ik kan ook niet omgaan met de aandacht van vrouwen.
Toiletfilmer. Een ambtenaar filmt dames op het toilet.
Ik hoef jouw kont niet te zien. Die broek kan echt niet.
Bij het kampvuur. Want ze hadden het ook over drank.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.