Toen ik jonger was en beter tegen drank kon mocht ik in de kroeg op rekening zuipen. Dat de rekening betaald moest worden vergat ik wel eens maar daar werd ik door de kroegbaas aan herinnerd. “Er staat weer meer dat 100 gulden.” werd mij dan subtiel meegedeeld. Mijn standaard antwoord was dat woensdag het geld binnenkomt en die volgende woensdag betaalde ik netjes de rekening. Niets aan het handje.

Op een zaterdag zat ik verveeld achter de gokkast, mijn zuurverdiende geld ging sneller de gokkast in dan ik het verdiend had met lasnaden slijpen, fabrieken schoonmaken of lopendebandwerk maar dat deerde mij niet. Het was mijn geld en ik zorgde er voor dat ik genoeg over hield om van te eten. Die zaterdag gebeurde echter het wonder dat de gokkast 125 gulden uitspuugde. Druk was het niet in de kroeg, druk was het nooit in die kroeg, dus ik gaf een rondje en betaalde mijn rekening.

De volgende woensdag zat ik in de kroeg en was er een andere barman. De eigenaar die normaal achter de bar stond was vrij. Ik kende de vervanger, hij zat meestal aan de kant waar ik ook zat. Ik vroeg na een paar biertjes om de rekening en kreeg als antwoord:” 80 gulden!” Een snelle berekening, het was woensdag, zo zat was ik niet, leerde mij dat ik na die zaterdag 32 biertjes gezopen moest hebben. Onmogelijk, wist ik. “Heb ik niet.” antwoordde ik met als toevoeging dat ik bij de eigenaar zou betalen de volgende keer.

De vervangend barman draaide zich om en kwam terug met de mededeling dat hij zich had vergist. 20 gulden was de rekening, hij had verkeerd gekeken. “Leuk geprobeerd” zei ik toen ik de kroeg uit liep. De volgende zaterdag stond de eigenaar er weer. Toen ik zei dat er nog een bonnetje van mij lag kon hij hem niet vinden. “Zeker zo bezopen geweest dat je bent vergeten dat je hebt betaald.” lachte hij. “Zal wel.” lachte ik terug.

Alexsander Hesse 2019


Ook zonder rekening te lezen:
Achterlampje. Zo ziet hij het lampje en ineens niet meer.
Plopperdeplop. Over een verstopte afvoer.
Dromen. Hij begrijpt zijn dromen niet.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.