Een jaar of 25 zal ik geweest zijn. Via een uitzendbureau werkte ik bij een classificeerbedrijf. We werkten op een schip in de haven van Delfzijl. Het schip was nog niet klaar toen het moest varen. Twee van de classificeerders zouden mee. Het leek mij wel wat. Met het schip zouden we naar Thionville in Frankrijk. In eerste instantie wilde het bedrijf vaste medewerkers meesturen maar toen die niet wilden mocht ik mee. We kregen 12 uur per dag betaald ondanks dat we minder uren werkten.

Op de heenreis voeren we een stukje over zee voordat we weer de rivier op gingen. Voor mij was dat het moment om in mijn kooi te gaan liggen kotsen. Die avond had de kok nasi gemaakt. Normaal vind ik dat heerlijk maar die avond niet. Volgens de rest van de mensen op het schip was de zee erg rustig. Ik kon ze niet tegenspreken, het was mijn eerste en laatste keer buitengaats.

Terug in Nederland voer het schip niet door naar Delfzijl maar moesten we vanaf Rotterdam met de trein verder. Het schip voer verder naar Schotland. Het was maar goed dat ik niet verder mee hoefde.

Twee weken na vertrek kwam ik thuis. Moe maar voldaan. Hard gewerkt en goed verdiend. Ik verheugde mij al op mijn warme bedje. Toen ik de voordeur opende kreeg ik het gevoel dat er iets niet klopte. Ik liep de gang door en toen ik de woonkamerdeur opendeed viel een stuk van het bed voor mijn voeten. De woonkamer was overhoop gehaald. Wat in de slaapkamer hoorde te staan was verspreid over de woonkamer. Inbrekers denkt u? Nee hoor, gewoon mijn ouders die mij duidelijk wilden maken dat het ze niet aanstaat hoe ik leef. “Wij hebben jou dit leven gegeven dus wij bepalen wat er mee gebeurd.” ze zijn er altijd heel duidelijk in geweest. Toch zijn er nog altijd mensen die het mij kwalijk nemen dat ik geen contact meer heb. Want ik doe mijn ouders pijn.

Alexsander Hesse 2019


Meer lezen:
Werkloosheid booming business. Verdienen aan de ellende van een ander.
Kapitalisme boven religie. Geld boven god.
Kansen in kaart op de keukentafel. Kijken je buren, vrienden en familie al genoeg op je neer?


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.