Vanmiddag kwam ik via Twitter terecht bij een lijst duwers van de Partij voor de Dieren. Op de lijst staan 21 namen van mensen waar je op kunt stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Lijstduwers zijn mensen die op een onverkiesbare plek op een kieslijst staan, je kunt er op stemmen maar ze willen niet in de Tweede Kamer.

Van de 21 lijstduwers van de diertjes kwamen mij een aantal namen bekend voor, Dinand Woesthoff, Georgina Verbaan, Jan Rot en Linda uit Goede Tijden, Slechte Tijden zijn volgens mij de bekendste namen op de lijst. Maar waarom zou je op zo iemand stemmen? Ze staan op de lijst om te duwen, ze zijn bekend maar de Tweede Kamer gaan ze niet in. Ik hoop dat mensen die tijdens de Olympische Spelen van 2008 stonden te juichen toen Maarten van der Weijden een gouden medaille won niet ineens massaal VVD gaan stemmen.

In 2012 was het historicus Maarten van Rossum die van de lijstduwers de meeste stemmen binnenhaalde, 5929 mensen wilden hem in de Tweede Kamer voor de PvdA, toch zit hij niet in de kamer. Misschien zit hij wel in een kamer maar niet in de Tweede Kamer. Hoewel, ik weet niet hoe die man woont, hoeveel kamers hij heeft en waar hij momenteel zit.

Naast de lijstduwers hebben de partijen ook lijsttrekkers, dat zijn minder bekende Nederlanders en als het al bekende Nederlanders zijn dan zijn ze bekende Nederlander omdat ze lijsttrekker zijn. Lijsttrekkers willen wel de Tweede Kamer in. Sommigen denken zelfs aan regeren. Alexander Pechtold is lijsttrekker van D66, als D66 niet gaat regeren vind Alexander Pechtold het tijd om te stoppen. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat Alexander Pechtold na de verkiezingen van 15 maart 2017 met terugwerkende kracht gezien kan worden als lijstduwer.

Een bijzonder gevalletje is Ancilla van der Leest van de Piraten Partij. Ancille is een bekende Nederlander maar ze wil echt de tweede kamer in. Daar waar in de media meerdere keren is beweert dat Marianne Thieme de enige vrouwelijke lijsttrekker is voor de Tweede Kamerverkiezingen ben ik er zeker van dat ook Ancilla een vrouw is. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Om privacy redenen plaats ik hier geen linkje.

Op 15 maart 2017 zijn de verkiezingen. Het duurt dus nog 5 maanden tot we het stemhokje in mogen maar het duwen en trekken is al begonnen.

Alexsander Hesse 2016


Meer politieke keuzes:
Nieuwe Groningers, oude Groningers. Liever samen.
Pechtoldiaans taalgebruik. Zeggen, vinden en doen zijn niet altijd hetzelfde.
Driewerf hoera! Blij dat het werk gratis gedaan kan worden.


Host: KeurigOnline