Op zoek naar een nieuwe computer kwam ik in een winkel waar je computers kunt huren. Ik begrijp niet goed hoe dat gaat maar de verhuurder, laten we hem Mattias noemen, legt mij uit dat ik mij geen zorgen hoef te maken, het eerste half jaar krijg ik de computer gratis op proef. Mocht er iets mis zijn met de computer kan ik hem zonder probleem terugbrengen. Ik lees het contract, ga op zoek naar kleine lettertjes maar die zijn er niet. Ik ga blij en tevreden met mijn nieuwe computer naar huis. “Wat kost dat?” “Helemaal niets meneer.”

Na een maand of drie word ik gebeld door Mattias, hij vraagt hoe de computer bevalt. De computer voldoet volledig aan mijn wensen, hij is snel en geluidloos, de beste computer die ik ooit heb gehad!

Als ik na een half jaar weer in de winkel kom wil ik de computer graag houden. “Kost dat?” Vraag ik aan Mattias. Mattias legt mij uit dat het huren van deze computer € 40,- per maand kost maar omdat ik een nieuwe klant ben krijg ik een flinke korting. Ik krijg de computer nog een half jaar mee voor € 5,- per maand. Ik ga wederom gelukkig naar huis! Geweldige man, die Mattias.

Als we weer een half jaar verder zijn wil ik verder met het huren van deze computer. Het is alsof de computer mij steeds beter is gaan begrijpen. Ik weet dat ik nu wel het volledige bedrag van € 40,- per maand moet betalen maar deze computer is zo goed, ik heb het er voor over. Dit is mijn computer, ik geef hem een contract voor onbepaalde tijd!

Na een heel jaar op de meest goedkope manier de computer te hebben gehuurd kom ik wederom bij Mattias. Glimlachend heet hij mij welkom. Ik zeg dat ik nog nooit zo blij ben geweest met een computer, dat ik de computer voor onbepaalde tijd wil huren! “ Weet u het zeker?” vraagt Mattias tot mijn verbazing. Natuurlijk weet ik het zeker, € 40,- per maand is veel geld maar deze computer is geweldig! Tot mijn verbazing blijkt Mattias een ander voorstel te hebben, een voorstel dat ik niet kan weigeren. Ik krijg van Mattias opnieuw voor een half jaar een nieuwe computer mee. Weer gratis. Na een half jaar mag ik die computer omruilen of nog een half jaar houden met korting. Niet voor € 40,- maar weer voor € 5,- per maand.

Dit aanbod kan ik niet weigeren.

Als ik dit zo terug lees vind ik het maar een vreemd verhaal. Een computer willen huren voor € 40,- per maand maar dan door de verhuurder omgepraat worden om een andere computer een half jaar gratis op proef te nemen. Dat moet door iemand bedacht zijn.

Klopt. Het is door mij bedacht. Maar ook niet helemaal. Want als ik geen klant was maar een werkgever, de verhuurder een wethouder of ambtenaar, de korting een subsidie en de computer een uitkeringsgerechtigde dan vinden we het helemaal niet vreemd.

Sterker nog, dan is het precies waar wij in Nederland al jaren mee bezig zijn.

Alexsander Hesse 2017


Meer vreemde verhalen:
Anonieme schuldenaren. Zonder te weten wie je bent helpen ze je met je schulden.
Participeren. Meedoen is belangrijker dan als mens behandeld te worden.
Spoed contact. Snel bellen, er is werk.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.