Van mijn oom Adriaan kreeg ik een kar. Het was een rij planken met wielen eronder en aan de voorkant een groot stuur. Oom Adriaan had een aannemersbedrijf. De zoon van Oom Adriaan had jaren met de kar gespeeld maar was er te oud voor. De kar stond bij ons achter het huis naast de zandbak. Op zaterdag gingen we met een groep jongens bij de deuren langs om oud papier te halen. Als we de kar vol oud papier hadden gingen we het bruggetje van de gracht over en brachten we het papier naar de papierboer die ons er geld voor gaf.

Mijn moeder was altijd duidelijk geweest over de jongens met wie ik papier ging halen. “Jij mag alleen mee omdat jij die kar hebt.” zei ze dan om duidelijk te maken dat ik anders natuurlijk geen vriendjes zou hebben. Op een dag stond ik klaar om met de jongens papier te gaan halen. Op het moment dat de jongens er waren mocht ik niet mee. “Alexsander is stout geweest, die mag niet mee maar nemen jullie de kar maar mee.” zei mijn moeder tegen de jongens.

Toen ze met de kar wegreden was het tegen mij:” Zie je wel, ze willen alleen de kar.” Wat ik had gedaan om straf te krijgen wist ik niet. Maar dat wist ik bijna nooit. Ik kreeg immers gewoon straf omdat ik er was. Ik had slechte ogen en astma, ze moesten met mij naar de oogarts en het ziekenhuis, genoeg reden om mij te straffen. Dat deed ik bij hun immers ook met mijn slechte ogen en astma.

“Adriaan zou iemand als jou nooit in dienst nemen.” zei mijn moeder toen ik wat ouder was en even een paar dagen geen werk had. Hij heeft het nooit zelf tegen mij gezegd dus weet ik niet of hij het echt tegen mijn moeder heeft gezegd. In die periode had ik vrij snel weer werk via één van de drie in het dorp aanwezige uitzendbureaus. Toen oom Adriaan met pensioen zou gaan wilde hij eerst nog zijn eigen huis afbouwen. Dat was de laatste. “Als hij die klaar heeft is hij dood.” werd er gezegd in de familie. En ze hadden gelijk. Van zijn pensioen heeft hij nooit kunnen genieten.

Alexsander Hesse 2019


Meer lezen:
Vermijdende persoonlijkheidsstoornis. Minderwaardig dankzij ouders en ambtenaren.
Met het schip naar Thionville. Bij thuiskomst ligt zijn huis overhoop.
Wachtkamer vol gekken en suïcidaaltjes. Bij PsyQ.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.