Toen ik een jongetje was gingen we twee keer per jaar naar Garijp. In Garijp woonden kennissen, Ep en Fokje. Mijn ouders hebben Ep en Fokje leren kennen in het ziekenhuis bij mijn geboorte. Ep en Fokje waren er niet toevallig want een dag voor mijn geboorte kregen zij een gezonde dochter, Trijnie. Iedere keer bij het afscheid werd er een nieuwe afspraak gemaakt en zo’n drie maanden later kwamen Ep en Fokje dan met de kinderen naar Delfzijl. Ep was één van de mensen waarvan mijn moeder telkens na het afscheid beweerde dat hij had gezegd dat ik een mislukking ben. Hij heeft het nooit in mijn gezicht gezegd.

Ep was leraar op een lagere school. Om in Friesland les te kunnen geven heeft hij de Friese taal moeten leren. Volgens mijn ouders was Ep een seksist. Zo had mijn moeder van Fokje gehoord dat ze zich snel aankleedde als ze wist dat Ep bijna thuis was. Had ze een bikini aan bij thuiskomst van haar man dan kon hij niet van haar afblijven.

Toen mijn vader en Ep een keer in Delfzijl gingen wandelen beleven ze lang weg. Het was zomer en ze waren bij het strand langs gelopen. Ep had zijn ogen uit gekeken en wilde, volgens mijn vader, langer bij het strand blijven. Mijn vader vertelde dat natuurlijk pas toen Ep en Fokje met de kinderen al onderweg terug naar Garijp waren en nadat ik het gebruikelijke:” Ep vindt jou ook een vervelend rot kind.” te horen had gekregen. “Dat zoiets hier kan.” had Ep stotterend uitgebracht kijkend naar de topless meiden. In die tijd waren de tieten nog echt en bloot.

Ik kan mij nog een keer in Garijp herinneren dat ik samen met Trijnie en een vriendinnetje van haar een stukje aan het wandelen was. De meisjes praten Fries waardoor ik er geen zak van kon verstaan. Soms keek het vriendinnetje van Trijnie mij vragend aan maar ik had geen idee. Trijnie vertelde mij dat haar vriendinnetje mij leuk vond. Dat moest natuurlijk een grapje zijn. Ik was immers niet leuk te vinden, daar waren mijn ouders duidelijk over geweest. Toen Trijnie mijn vertwijfeling zag vroeg ze of ik misschien al een vriendinnetje had. Ik heb “ Ja” gezegd. Natuurlijk had ik geen vriendinnetje maar zo was het grapje mooi mislukt.

Alexsander Hesse 2019


Meer lezen:
Teruggezet. Uitgelachen door de andere kinderen.
Kar vol oud papier. Geen kar, geen vriendjes.
Leerwerkplek of dwangarbeid. Wethouder Roeland van der Schaaf is trots op het bedreigen en bedriegen van mensen in de bijstand.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.