Op zaterdagochtend vertrekken ze al vroeg naar een toernooitje in Veendam. De vader van het elfjarige jongetje is chauffeur. De vader van het elfjarige jongetje is altijd chauffeur. De man kan kiezen tussen thuis blijven bij zijn vrouw of het team van zijn zoontje rijden. De keuze is snel gemaakt.

Onderweg in de auto doet de vader leuk tegen de andere jongens. Vooral de opmerking dat zijn zoontje een grapje van God is doet het kind pijn. Het is geen leuke vader en het kind wordt lichamelijk en geestelijk mishandeld. Meestal doet zijn vader alleen het lichamelijke deel maar nu de moeder er niet bij is neemt de vader ook het geestelijke deel voor zijn rekening.

Het buurjongetje speelt ook in het team en is linksbuiten. Op het moment dat die opkomt over links rent het kind richting doel. Hij springt op het juiste moment op en kopt de bal in de kruising. Hij is blij en trots. Maar belangrijker nog is dat hij zijn vader trots heeft gemaakt. Hij heeft laten zien dat hij ondanks de beweringen van anderen wél kan scoren. Als het kind na de wedstrijd triomfantelijk richting vader loopt kijkt de man hem meewarig aan. “Ik had verwacht dat je de kans zou verprutsen.” is het enige dat er uit de mond van de vader komt.

Die avond is er een feestje. De buren zijn er ook en die vertellen over het doelpunt dat het kind heeft gemaakt. Heel even voelt het jongetje de trots. Tot zijn vader vertelt dat hij er bij was. Het buurjongetje had zijn ouders verteld dat het kind de bal had ingekopt maar volgens de vader was het anders. “Hij dook weg voor de bal omdat hij bang was, toen kreeg hij de bal tegen zijn rug, zo rolde de bal in het doel.” liegt de vader om de trots van het kind de grond in te boren. Met het kind is het nooit goed gekomen.

Alexsander Hesse 2019


Meer lezen:
Peepshow. Niet iets voor een gereformeerd opgevoed jongetje.
Renovatie. Even zijn macht laten gelden.
Teruggezet. Van de 6e naar de 5e.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.