De spreekbeurt mocht overal over gaan. Het moest in het Nederlands want zo heette het vak. Een serieus onderwerp kon maar fantasie was ook prima. Het ging er vooral om dat je leerde spreken voor de klas.

Ik besloot mijn spreekbeurt te houden over de maanmuis. Een op de maan levende muis. Het diertje eet maankaas. Voor poezen hoeft het beestje niet bang te zijn, die leven niet op de maan. Op de maan leven duizenden maanmuizen. Bijna allemaal vrouwtjes. In maanmuishuisjes met maanhuiskruisjes en eens in de paar jaar is het tijd voor beschuit met maanmuismuisjes.

Zoals u ziet had ik gekozen voor een serieus onderwerp. Toch konden enkele leerlingen het niet laten om te lachen. Maar even serieus, dat was het niet. Wel was ik enorm nerveus om voor de groep te spreken. Ik bracht het er goed af. Mijn broek bleef droog.

Aan het eind van mijn spreekbeurt was het tijd voor vragen. Wonderwel was er een vraag. Bij geen van de andere spreekbeurten werd een vraag gesteld maar bij mij wilden ze weten hoe die diertjes elkaar bevruchten. Ze hadden er de leeftijd voor.

In de pauze voor de les hadden klasgenoten mij gevraagd waar mijn spreekbeurt over zou gaan. Ik heb niet te veel verklapt maar wel dat het over de maanmuis zou gaan en dat die dieren zich op een spectaculaire manier voortplanten. Meestal overleven de mannetjes de voortplanting niet. Die voortplanting heb ik vervolgens uit de spreekbeurt weggelaten waardoor ik wist dat de vraag gesteld zou worden. Daardoor zou de juf denken dat de andere leerlingen het heel interessant hadden gevonden.

Ik kreeg een acht!

Alexsander Hesse 2019


Meer lezen:
Voedertijd. Het is honger op de klok.
Tamme parkiet Leo. Het beestje is vermist.
Een lift van Thomas en Yolanthe. Midden in de nacht.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.