Openbare bibliotheek stond er met grote letters boven de deur. Hij was er al vaker geweest volgens mijn moeder maar dit moest een vergissing zijn. Openbaar doen ze bij ons thuis niet aan, dat is slecht hebben mijn ouders mij altijd voorgehouden. Ik was bang voor de bibliotheek.

Ik zat op christelijke lagere school de Windroos in Delfzijl. Om op school te komen moest ik langs een andere lagere school. Openbare lagere school Jan Ligthart. Snel doorfietsen hadden ze mij geïnstrueerd. Dat zijn geen goede mensen. Wij waren gereformeerd en de openbaren zijn niet ons soort mensen werd mij door mijn moeder ingeprent. Daar gaan wij niet mee om!

Ik was zo bang gemaakt voor de openbaren dat toen ik zag dat het ging om een openbare bibliotheek ik niet naar binnen durfde. Mijn buurjongen ging naar binnen, hij was niet bang voor de bibliotheek, ik fietste zo snel als ik kon terug naar huis. Weg van die slechte mensen. Weg van de openbaren waar mijn moeder mij voor gewaarschuwd had. Veilig naar huis. Naar de vertrouwde klappen van mijn vader.

Thuis aangekomen vertelde ik mijn moeder wat er gebeurd was. Ze begreep het maar er was geen weg terug. De openbare bibliotheek was de enige in het dorp. “Er is helaas geen christelijke. “ voegde ze er aan toe. Dus als ik iets wilde lenen moest ik heen. Bang voor de bibliotheek hoefde ik niet te zijn, de mensen moest ik maar niet mee praten. Later leende de openbare bibliotheek ook elpees uit. Waar ik in mijn vroege jeugd nog braaf luisterde naar Elvis Presley of de singeltjes van mijn ouders zoals “Mijn gebed “ of “Manuela “ veranderde mijn muzieksmaak langzaam maar zeker. Ik leende zelfs Master of Puppets van Metallica. U weet wel, die met die kruizen voorop. Wel op woensdagmiddag, dan waren mijn ouders niet thuis.

Nu we zo’n dertig jaar verder zijn denk ik daar aan terug. Ik ben lid geworbang voor de bibliotheekden van de bibliotheek. De openbare bibliotheek. We hebben in de stad geen christelijke. In Ermelo wel, daar hebben ze een christelijke bibliotheek voor blinden en slechtzienden. De almachtige god zou kunnen regelen dat die mensen kunnen zien maar dat doet hij niet. Hij laat een bibliotheek bouwen voor blinden en slechtzienden. In Ermelo. Maar als mensen in god willen blijven geloven moeten we daar respect voor hebben. Hoewel het respect van christenen voor mensen die wel zelf nadenken ver te zoeken is.

Alexsander Hesse 2018


Meer angsten:
Bang. Hij is bang dat hij weer onbetaald aan het werk moet.
Niet mijn drol. De drol in het toilet is niet van hem.
Werkontmoedigingsbeleid. Hij wil graag een betaalde baan maar hij kan het niet betalen.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.