Op de lagere school in de zesde klas kregen we de opdracht een kaartje te maken voor iemand in het ziekenhuis. Omdat in het ziekenhuis de verveling snel toeslaat besloot ik een kruiswoordpuzzel op het kaartje te maken dan had de zieke even iets te doen. Toen de juf sjokkend door de klas bij mijn tafeltje kwam kreeg ik de wind van voren. Ieder kind had de opdracht begrepen en had een tekening op het kaartje gemaakt behalve ik. Ik deed iets anders en dat mocht niet. De juf pakte mijn kaartje van de tafel, liep ermee naar voren en toonde het kaartje aan de klas. Terwijl ze de klas overtuigde van mijn domheid verscheurde ze het kaartje waar ik zo mijn best op had gedaan. Ik deed iets anders en dat mag niet. Dat is dom. Ik werd zelfs teruggezet om de vernedering compleet te maken.

Ook nu we ruim 30 jaar verder zijn ben ik anders. Ook nu mag ik niet anders zijn. Ik wil niets liever dan een betaalde baan maar omdat ik geen eigen wil heb mag ik geen betaalde baan. Ik ben het niet waard om betaald te worden voor werk. Om toch betaald werk te vinden dacht ik dat het slim was om mee te doen aan Bijstand op Maat, dan kan de wethouder beweren dat hij mij aan betaald werk heeft geholpen en dacht ik eindelijk vrij te zijn. Ook dat was dom.


Natuurlijk mochten de begeleiders van Bijstand op Maat mij niet naar een betaalde baan begeleiden. Wel kregen deze ambtenaren net als alle ambtenaren ervoor de opdracht om mij in te prenten dat ik niet wil werken. Blijkbaar is het voor wethouder Mattias Gijsbertsen normaal dat mensen niet willen werken en daar heb ik mij aan aan te passen. Willen werken is niet normaal. Ik ben anders.

Inmiddels gaat het beleid van wethouder Gijsbertsen zo ver dat mijn leven over een kleine anderhalve maand zal eindigen. Ik wil te graag uit de bijstand. Heb te vaak geprobeerd om via betaald werk uit zijn macht te ontsnappen en dat moet bestraft worden. Om mij te overtuigen vooral niet te denken dat ik mag blijven leven heeft hij de boete voor mijn pogingen om te ontsnappen inmiddels verhoogt naar €116,70 per maand. Werkenden (betaald) vinden dat natuurlijk heel normaal maar ik ben anders. Dat had ik niet moeten zijn en daarom heeft de wethouder, heeft GroenLinks, heeft Groningen besloten dat het beter is dat de wereld verder gaat zonder mij.

Alexsander Hesse 2019


Waar ik ook anders naar kijk:
Chantal Nijkerken-de Haan.
Huiswerk.
Tamme parkiet Leo.


Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.