Dat ze in de gemeente Groningen niet al te vriendelijk omgaan met mensen in de bijstand is al langer bekend. Dat het hier volgens de gemeente gaat om mensen die kiezen voor de bijstand, die actief gemaakt moeten worden zal ook niemand meer verbazen. De gemeente mag graag laten weten dat wij, de bijstandsgerechtigden, niet actief zijn. Met een participatiebaan worden we weer actief volgens de gemeente. Blijkbaar worden we met een betaalde baan niet actief want dat mag niet. Bijstand is het hoogst haalbare. Voor een gemeente die er trots op is dat betaald werk niet meer betaald wordt is het bericht dat ze vandaag op Facebook plaatsen dan ook niet eens zo vreemd. Dat is hoe ze omgaan met mensen in de bijstand.
Driewerf hoera!
Vooral de leugen dat je zo makkelijker naar regulier werk doorstroomt vind ik heel ver gaan. Welk regulier werk zou je dan naar doorstromen? Je doet al regulier werk, je krijgt er alleen niet voor betaald. Precies waar de gemeente Groningen zo blij mee is. Driewerf hoera! Het is de gemeente Groningen gelukt om 500 betaalde banen te vervangen door banen voor labbekakken die met behoud van uitkering het werk doen. Zouden ze het werken met behoud van uitkering noemen dan mag het niet zo lang dus ze geven het de naam participatiebaan. Twee jaar lang “mag“ je dan werken met behoud van een bijstandsuitkering. Daarna blijf je gewoon in de bijstand.

Mensen die dankzij een participatiebaan een vaste betaalde baan hebben gekregen wil ik uitnodigen om te reageren. Ik heb nog nooit iemand gesproken die hierdoor uit de bijstand is gekomen. Wel mensen van wie het vrijwilligerswerk is vervangen door een participatiebaan en die nu niet meer mee mogen doen omdat een participatiebaan maar twee jaar mag duren. Het mes snijd aan twee kanten, maar beiden in het voordeel van de gemeente Groningen en in het nadeel van de bijstandsgerechtigde. Iemand die geen werk kan vinden maar graag vrijwillig wil werken moet daarmee stoppen omdat het een participatiebaan moet heten en het daarom maar twee jaar mag. Iemand die betaald werk kan vinden mag dat niet doen, wel mag je een onbetaalde participatiebaan. De gemeente is er trots op. Dat is natuurlijk ook de reden waarom ze zo omgaan met mensen in de bijstand.

Dan de regeltjes en wat ze zoeken. Zo mag je niet meedoen aan een traject om een betaalde baan te vinden. Je moet immers participeren. Je moet volledig in de bijstand zitten. Betaald werken mag immers niet in de gemeente Groningen. Zodra je in de bijstand zit mag je er niet uit. Maar om werkenden die zijn gaan geloven dat jij niet wilt, dat jij voor een uitkering hebt gekozen tevreden te houden kun je kiezen voor een participatiebaan.
gemeente participatiebanen voorbeelden
De voorbeelden van banen die de gemeente noemt maakt duidelijk waar het echt om gaat. Administratie, detailhandel, horeca, productiewerk en werken in de zorg. Het waren een aantal jaren geleden allemaal beroepen waar gewoon voor betaald werd. Je kreeg loon, bouwde pensioen op, kreeg vakantiegeld en vakantiedagen. Dat is helaas niet meer zo in de Gemeente Groningen. Betaald werk wordt niet meer betaald maar dat noemen ze participatiebanen, Flextensie of een leerwerkplek maar een baan, gewoon betaald, gewoon je eigen inkomen verdienen zonder bemoeienis van de gemeente is er in Groningen niet meer bij.

Als je eenmaal in de bijstand zit weet je dat je in de bijstand zult blijven. Het liefst willen ze dat je gaat participeren of werken met behoud van uitkering. Dan zorg je er voor dat iemand anders ook in de bijstand komt. Gezellig, hoe meer zielen hoe meer vreugd heb ik mensen wel eens horen zeggen maar gelooft u mij, de bijstand is geen pretje. Niemand kiest voor de bijstand, maar we hebben geen keuze. Niet zolang de meerderheid van de Nederlanders achter het beleid staan. Niet zolang de werkenden blijven roepen dat bijstand een keuze is, dat wij niet willen werken. Niet zolang de schuld word gegeven aan vluchtelingen, die huis en haard hebben moeten verlaten om hier veilig te zijn. Zolang wij elkaar blijven beschuldigen zullen er steeds meer betaalde banen verdwijnen en veranderen in banen die met behoud van uitkering gedaan worden.

“Ze kunnen best iets terug doen voor hun uitkering.“ Natuurlijk, tot het jouw baan is die we terug moeten doen voor onze uitkering. Wat doe jij dan terug voor jouw uitkering?

Driewerf Hoera!

Alexsander Hesse 2017


Meer werken zonder loon:
De groene stoel. Er is een cao maar niet voor vluchtelingen.
Wil jij je eigen inkomen verdienen? Twee jaar werken zonder loon.
Tegenprestatie. Iets terugdoen voor de uitkering. Onbetaald en onder bedreiging.

Inhoud.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.